Gaisras iki įkurtuvių

Pirmadienį apie 16 valandą degė „Akropolio“ stogas. Atvykus Priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai gaisras jau buvo užgesintas, panaudojus miltelinius gesintuvus. Sudegė 4 kvadratiniai metrai stogo hidroizoliacinės plėvelės. Gaisras kilo dėl netinkamo stogdengių darbo. Jie ruloninei dangai prilydyti naudojo atvirą ugnį.

Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos viršininkas Gintautas Stankevičius sakė, kad gaisras įvyko toje dalyje, kuri dar tebestatoma ir buvo planuota atidaryti prieš Kalėdas.

Parašų medžioklė

Prekybos centrų užsakovams ir statybininkams dėl įkurtuvių reikia įveikti šešių valstybinių organizacijų reikalavimus.

Pasak Klaipėdos apskrities Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjo Aloyzo Norvilo, priimant prekybos centrą valstybinei komisijai, turi pasirašyti užsakovo ir projektuotojo atstovai, Valstybinė darbo inspekcija, Valstybinė priešgaisrinės priežiūros inspekcija, Visuomenės sveikatos centras, Aplinkos apsaugos Klaipėdos regiono departamentas, Valstybinė energetikos inspekcija, Klaipėdos apskrities Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrius.

Žiemą išsigando žaibų

„Akropolio“ įkurtuvėms sutrukdė perkūnijos baimė ir ne vietoje pakabinta priešgaisrinė signalizacija.

„Gruodžio 8-ąją valstybinė komisija, susirinkusi į „Akropolį“, nustatė, kad neįrengta žaibosauga“, - sakė A.Norvilas. Kitą rytą, anot jo, susirinkusiai komisijai nebuvo pateikti žaibosaugos dokumentai. Tą pačią dieną, anot A.Norvilo, užstrigo pastato gesinimo sistema.

„Visų organizacijų atstovai, įeinantys į valstybinę komisiją, buvo pasirašę, išskyrus Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos pareigūną“, - paaiškino skyriaus vedėjas.

Pasak inspekcijos viršininko G.Stankevičiaus, „Akropolyje“ buvo neteisingai įrengta automatinė priešgaisrinė signalizacija. „Ji turėtų būti ir virš, ir iki pakabinamų lubų, o buvo įrengta tik virš lubų. Pakabinamos lubos yra iš nedegios medžiagos, nepraleidžia nei dūmų, nei ugnies, todėl vandens purkštuvai gali nesuveikti“, - paaiškino viršininkas.

Kauno bendrovės „Mitnija“, kuri stato Klaipėdos „Akropolį“, generalinis direktorius Egidijus Rumšas sakė, kad neįgaliotas komentuoti, kodėl prekybos centras nebuvo atidarytas žadėtu laiku. „Vienintelis dalykas, ką galiu pasakyti, kad įkurtuvės neįvyko dėl techninių kliūčių“, - sakė E.Rumšas.

„Vilniaus akropolio“ generalinis direktorius Mindaugas Marcinkevičius irgi teigė, kad prekybos centras neatidarytas dėl keleto techninių kliūčių. „Priežastys, matyt, buvo svarios, jei nusprendėme neatidaryti uostamiestyje „Akropolio“. Labai norėčiau ką nors apkaltinti, bet negaliu“, - sakė generalinis direktorius. Jis nenurodė tikslios prekybos ir pramogų centro atidarymo datos, tik sakė, kad įkurtuvės bus artimiausiu laiku.

Leidimas fejerverkams „Akropoliui“ išduotas gruodžio 23-iajai, kai numatytas viso prekybos ir pramogų centro atidarymas.

Prekes išvežė

Prekybininkai kitose parduotuvėse turėjo parduoti įkurtuvėms paruoštus skanumynus.

Bendrovės „VP Market“ atstovė spaudai Viktorija Jakubauskaitė pranešė, kad visos greitai gendančios prekės iš „Hyper Maxima“ buvo skubiai išvežtos į kitas regiono parduotuves. Ji patikino, kad, atsidarius „Akropoliui“, į „Hyper Maxima“ vėl bus atvežta naujų ir šviežių prekių bei galios visos pažadėtos akcijos.

Nesėkmės broliai

Gruodis - Klaipėdos prekybininkams ir pirkėjams nesėkmingas, nes neatsidarė dar du prekybos centrai prie Baltijos ir Taikos prospektų žiedo.

Valstybinė komisija sutrukdė švęsti įkurtuves prekybos centrui „Arena“.

Pasak Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjo A.Norvilo, šiam prekybos centrui pretenzijų turėjo ir Valstybinė priešgaisrinės priežiūros inspekcija bei Energetikos inspekcija. „Pastatas nepadalintas į statybų etapus. Viena pusė statinio pabaigta kita – ne“, - paaiškino vedėjas.

Anot Priešgaisrinės priežiūros inspekcijos viršininko G.Stankevičiaus, „Arenoje“ nebaigti priešgaisrinės dalies darbai: nebaigta įrengti priešgaisrinė signalizacija bei evakavimo sistema.

„Viti“ prekybos centre šiandien dirbs valstybinė darbų priėmimo komisija.

Pasak A.Norvilo, anksčiau šio statinio eksploatuoti neleista, nes buvo pastatyta beveik 400 kvadratinių metrų ploto daugiau, nei numatyta projekte. Teko jį koreguoti, atlikti projekto ekspertizę ir gauti savivaldybės nuolatinės statybų komisijos pritarimą.

Pramogų teks palaukti

„Klaipėda“ rašė, kad praėjusį penktadienį buvo numatyta atidaryti du trečdalius Klaipėdos „Akropolio“. Tūkstančiai klaipėdiečių tikėjosi aplankyti perstatytą „Hyper Maxima“ bei daugiau nei pusantro šimto parduotuvių.

Kita dalis - prekybos komplekso pramogų zona ir dar kelios parduotuvės - turėtų pradėti darbą gruodžio 23 dieną. Didžiausiame Vakarų Lietuvoje prekybos ir pramogų centre veiks 160 parduotuvių, restoranų bei pramogų centrų. Beveik 80 tūkst. kvadratinių metrų prekybos ir pramogų centre bus ledo arena, veiks 18 takelių boulingas, 6 salių kino centras „Cinamon“, sporto klubas, vaikų šalis „Euroopa“ ir kazino. Įrengta 1 800 vietų automobilių stovėjimo aikštelė. Didžiausia Lietuvoje Eurovaistinė „Akropolyje“ pradės veikti po Naujųjų metų.

„Arenos“ 17 tūkst. kvadratinių metrų ploto užimančiose patalpose dirbs pirmoji „Rimi Hypermarket“ Klaipėdoje bei pirmoji Vakarų Lietuvoje namų apyvokos reikmenų parduotuvė „JYSK”. „Arenoje“ iš viso veiks apie 30 parduotuvių. Klaipėdiečių taip pat laukia rusiškos virtuvės restoranas, naktinis klubas.

Didžiausia naujiena ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje - 4D kino teatras. Čia 15 minučių kino seansus bus galima stebėti specialiomis priemonėmis. Jos padės žiūrovams pasijusti, tarytum jie dalyvautų pačiame kine.

„Viti“ 12,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto prekybos centre pagrindiniai prekiautojai bus „Norfa“, „BMS Megapolis“ ir „Thomas Philipps“. Jei antradienį valstybinė komisija pastatą priims, „Viti“ centre įsikūrusios parduotuvės netrukus pradės prekiauti.