“Dujotekana” su “Gazprom” preliminariai susitarė, jog dujas kitąmet iš Rusijos giganto ji pirks 30 procentų brangiau. “Dujotekana” dujomis aprūpina maždaug 40 procentų šalies laisvųjų vartotojų, tarp kurių pramonės įmonės, Vilniaus bei Klaipėdos šilumos tinklai.

"Tai gal taip ir skaičiuokime, apie 30 procentų ir vartotojams turėtų kilti dujų kaina, nes mes nesiruošiame papildomų antkainių taikyti", - sako „Dujotekanos“ prezidentas Rimandas Stonys.

Pakilus dujų kainai maždaug trečdaliu, puse tiek nuo kito sezono turėtų brangti šiluma.

Nuo kitų metų “Gazprom” dujas maždaug pusantro karto brangina ir “Lietuvos dujoms”. Jos laisviesiems vartotojams dujas parduoda su penkiolikos procentų antkainiu.

“Dujotekana” teigia, kad jos antkainis panašus, tačiau šios bendrovės klientai moka daugiau.

Gerokai pašokusią kuro kainą mažinti užsimojo valdančioji Darbo partija. Ji ketina per pora mėnesių parengti įstatymą, kuris importuotojų antkainius “nukirptų” maždaug perpus.

"Kainų kilimas priklauso ne tik nuo „Gazpromo“. „Gazpromas“ pakelia savo, bet neturi dar uždirbinėti čia po 20-30 procentų. Aš taip įsitikinęs, ir monopolijos gali uždribti ir penkis, septynis procentus. Aš taip įsitikinęs. Tiek užteks", - sako Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Reguliuoti dujininkų pelnus V.Uspaskichas siūlė dar būdamas ūkio ministru, tačiau tada, paprieštaravus premjerui, pataisos atidėtos.

Vyriausybė „Lietuvos dujų“ privatizavimo sutartyje su „Gazprom“ įsipareigojusi nereguliuoti dujų kainų laisviesiems vartotojams, o “Lietuvos dujoms“ garantuoti 15 procentų pelningumą. Dabar premjeras teigia, Vyriausybė kainų reguliavimą svarstytų.

"Svarstysime, dabar negaliu pasakyti, bet aš manau, kad dujų kainą tai mažai paveiks. Ne tas klausimas, svarbiausia pradinė dujų kaina, o visa kita detalės", - sako premjeras Algirdas Brazauskas.

Pasak kai kurių dujininkų, kainų reguliavimas Lietuvai gali brangiai atsieiti, esą dėl pelno reguliavimo tarpininkams įsiutęs „Gazprom“ Lietuvai dujų kainas gali dar gerokai padidinti. Premjeras yra minėjęs, kad už sutarties su „Gazprom“ laužymą, Lietuvai gali grėsti ir milijoninės sankcijos.