Lietuva kol kas pirmąjį pusmetį stebina teigiamais rezultatais, bet iš tiesų mes imame matyti tam tikrus lėtėjimo ženklus. Lietuva yra maža, atvira ekonomika, tą girdime labai dažnai, ir Lietuvai išlikti nuošalėje tų įvykių, kurie vyksta pasaulyje, turbūt yra neįmanoma“, – į Eltos klausimą atsakė L. Galdikienė.

Vis dėlto, nepaisant eksporto lėtėjimo, pasak ekonomistės, Lietuva yra pasiruošusi susidurti su užsienio paklausos augimo lėtėjimu.

„Matėme, kad ir rugpjūčio mėnesio duomenys buvo prastesni per apdirbamosios gamybos apimtis. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai – beveik neaugo. Eksporto augimas irgi lėtėja, todėl galime sakyti, kad Lietuva jau pradeda jausti tuos lėtėjimo ženklus, bet vis dar išlaikome gana spartų augimo tempą, kuris yra iš dalies paremtas stipriu vidaus vartojimu, sparčiai augančiomis investicijomis“, – teigė L. Galdikienė.

„Lietuva šiandien yra neblogai pasiruošusi susidurti su užsienio paklausos augimo sulėtėjimu ir kol kas tuos raumenis ir demonstruojame“, – pridūrė ji.

Kaip ELTA jau rašė, liepą, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, pramonės gamyba šalyje išaugo 5,1 proc., kai visoje ES ji vidutiniškai smuko 1,2 proc., rodo Eurostato duomenys.

Tuo metu Estijoje pramonės gamyba sumažėjo 5,4 proc., o Latvijoje – 1,3 proc.

Labiausiai pramonės gamyba išaugo Vengrijoje (8,7 proc.), Slovėnijoje bei Švedijoje (po 5 proc.).

Vokietijoje šis rodiklis susitraukė 5,3 proc., Rumunijoje – 5,2 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)