DELFI teiravosi Finansų ministerijos, ar yra paskaičiavimų, kokie galėtų būti taikomi mokesčiai prekybos tinklams ar bankų aktyvams, apie kuriuos trečiadienį po susitikimo su finansų ministru ir Vyriausybės atstovais kalbėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Bet kuris naujas mokestis visuomet sulaukia nevienareikšmiško vertinimo. Prieš priimant sprendimą, būtina išgirsti visas suinteresuotas puses bei įvertinti visus už ir prieš. Detaliai peržiūrėsime visus mokestinius pasiūlymus, tiek inicijuotus Prezidento, tiek Seimo. Kalbant apie automobilių registracijos mokestį – ir Aplinkos apsaugos ministerijos siūlymus.

Dėl bankų aktyvų mokesčio: koalicijoje atnaujintos diskusijos, mūsų žiniomis, vertinimą atlieka ir Lietuvos bankas. Man, kaip finansų ministrui, labai svarbu, kad, šiuo atveju, į diskusijas kuo anksčiau įsitrauktų ir visuomenė, ir verslas. Išdiskutavus, galima priimti galutinį sprendimą. Apie konkrečius skaičius galėsime kalbėti, kuomet bus konkretizuoti ir įvertinti visi pasiūlymai“, – DELFI komentarą pateikė finansų ministras Vilius Šapoka.

Planuojant kitų metų biudžetą svarstoma ne tik apie naujus mokesčius, bet ir neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) mažesnį augimą. Vadovaujantis mokesčių reforma, kitąmet NPD turėjo didėti nuo 300 iki 400 Eur, tačiau prezidentas Gitanas Nausėda siūlo NPD didinti apie 30 Eur, o dalis „valstiečių“ Seimo narių – 50 eurų. Trečiadienį Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Valius Ąžuolas teigė, kad faktas, jog NPD bus didinamas lėčiau.

„Kad lėčiau turėsime daryti tai faktas, be to neišsiversime, nes tas 70–80 mln. yra ženkli suma, negalime jos ignoruoti. O kiek turėsime galimybių, tai nuo to priklausys, kokį tą žingsnį daryti – ar galbūt kaip prezidentas sako tik 30 Eur, ar kaip mano ir kolegų registruotas tik 50 Eur. Užteksime pinigų, gal bus tik 50 Eur, trūks dar pinigų, prezidentūra sakys, kad trūksta tai sričiai, tada gal 30 Eur“, – teigė V. Ąžuolas.

Tačiau finansų ministras toks kategoriškas nėra. Pasak jo, galutinio sprendimo dar nėra.

„Dėl NPD – galutinis sprendimas dar nėra priimtas. Gyvename demokratinėje šalyje, todėl natūralu, kad Prezidento, Seimo ir Vyriausybės nuomonės šiuo klausimu buvo išsiskyrę. Esu tikras, kad surasime kompromisą“, – komentuoja V. Šapoka.

DELFI primena, kad paskutiniu metu daug diskusijų sukėlė būtent mokestis bankams. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai dar 2016–ųjų kovą Seime registravo įstatymų pataisas, kuriomis didesnius kaip 100 mln. eurų finansų įstaigų aktyvus ir didesnius kaip 50 mln. eurų draudimo įmonių aktyvus siūlo apmokestinti 0,0334 proc. mėnesiniu arba 0,4 proc. metiniu tarifu. Skaičiuojama, kad į biudžetą būtų surinkta apie 100 mln. eurų.

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį „Žinių radijuje“ pasisakė, kad Vyriausybė iš principo palaikytų mokestį bankams.

„Iš principo mes esame nusiteikę palaikyti, tačiau kalba eina apie detales, kokia iš tikrųjų būtų reali nauda ir koks tas mokestis galėtų būti“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė S. Skvernelis, rašo BNS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)