Mokesčiai, taikyti žemės ūkio produktams, bus pašalinti arba sumažinti, skaitmeniniai produktai taip pat pajus naudą. Šiame prekybos susitarime nepaminėti automobiliai, kuriems JAV grasino taikyti 25 proc. didesnius muitų mokesčius. Tačiau Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abė teigė sulaukęs patvirtinimo, kad tokie mokesčiai nebus taikomi.

Šios abi šalys visus šiuos metus derėjosi, kadangi JAV su Japonija 2018-aisiais patyrė prekybos deficitą, vertą 67,8 mlrd. dolerių. Pasak JAV prekybos atstovo biuro, su šiuo susitarimu daugiau nei 90 procentų JAV maisto ir žemės ūkio produktų į Japoniją galės būti įvežami nemokamai ar jiems galės būti taikoma lengvatinė muitų programa.

Japonija muitus sumažins tokiems produktams, kaip šviežiai ar šaldytai jautienai ir kiaulienai, o muitų netaikys riešutams, vaisiams ir daržovėms. JAV savo ruožtu muitų mokesčių nebetaikys 40 mln. dolerių vertės žemės ūkio importui, tuo metu ir tokiems produktams, kaip gėlėms, žaliajai arbatai ir sojų padažui.

Remiantis stenograma, kurią išleido Baltieji rūmai, Shinzo Abė teigė, kad šis susitarimas „bus naudingas ir palankus pasaulio ekonomikai“. JAV teigė besitikinčios toliau derėtis ir su Japonija sudaryti išsamų prekybos sandorį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)