Seimas uždraudė Lietuvoje pardavinėti vadinamuosius „jogurtinius“ indelius. Tai yra, draudžiama parduoti stipresnius negu 22 laipsnių alkoholinius gėrimus, jeigu jie yra supilstyti į stiklinės, taurės dydžio ar kitą gėrimams tiesiogiai vartoti skirtą tarą.

Taip pat Alkoholio kontrolės įstatymo pataisomis uždrausta prekiauti alumi, fermentuotais, o taip pat alkoholinių kokteilių grupėms priklausančiais gėrimais, stipresniais nei 6 laipsniai, jeigu jie bus išpilstyti į didesnę negu 0,2 litro plastiko tarą. Išskirti tie atvejai, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą.

Trečias pakeitimas liečia alaus „bambalius“. Vieno litro „bambaliai“ ir toliau galės būti parduodami, tačiau alkoholio koncentracija apribota nuo 7,5 proc. iki 6 procentų. Vėlgi išskiriami atvejai, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą

Už šias įstatymo pataisas balsavo 72 Seimo nariai, prieš balsavo 1, o aštuoni susilaikė.

Sakant argumentus prieš, Seimo narė Aušrinė Armonaitė teigė, kad nauji draudimai gali turėti įtakos smulkiesiems aludariams.

„Mes iš tiesų garsėjame alkoholio draudimais ir rūpesčiu, kad reikia padėti žmonėms mažiau vartoti alkoholio, bet pradėta ne nuo šito draudimo, kur egzistavo Lietuvoje trejus metus „jogurtiniai“ indeliai liaudiškai tariant „pachmielo“ darymui, o uždrausta nuo kitų metų veikti paplūdimio kavinėms, lauko kavinėms, padidintas amžiaus cenzas nuo 20 metų, leista dvyliktokams šimtadienį švęsti Latvijos kurortuose ir kaimo sodybose. Trejus metus ši valdžia nesprendė „bambalių“, „pachmielo“ indelio klausimo ir dėl to kaltino Europos Komisiją, kad patys nepradėjo notifikavimo procedūros anksčiau. Tai yra šiek tiek komiška.

Matyt, gerai, „bambalių“ problema sprendžiama, bet reikia turėti omeny, kad yra smulkių aludarių Lietuvos regionuose, kuriuos tai paveiks“, - kalbėjo A. Armonaitė.

Seimo narys Paulius Saudargas teigė, kad Lietuvos gamintojų tai nepalies, nes jie nepilsto tokios produkcijos į plastikinius „bambalius“. Pasak jo, pagrindinė produkcija tokių „bambalių“ importuota iš Baltarusijos.

Kaip rašo ELTA, anot projekto rengėjų, šiuo įstatymo projektu toliau siekiama tikslingai riboti produktų, kurie skirti išimtinai girtaujantiems asmenims. Tikimasi, kad straipsnio pakeitimas paskatintų šių produktų išnykimą iš rinkos ir sumažintų alkoholio suvartojimą, ypač alkoholikų gretose.

Nauji draudimai įsigalios 2020 metų liepos 1 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)