K. Georgijeva bus antroji moteris šiame poste. Jos išrinkimas buvo beveik neabejotinas, TVF anksčiau šį mėnesį paskelbus, kad buvusi Pasaulio banko generalinė direktorė yra vienintelė kandidatė.

Po savo išrinkimo K. Georgijeva kalbėjo apie pasaulio ekonomikai neramius laikus.

„Didžiulė atsakomybė stovėti prie TVF vairo tokiu metu, kai pasaulio ekonomikos augimas toliau nuvilia, įtampa dėl prekybos išlieka, o skola yra istoriškai didelė“, – žurnalistams sakė ji.

„Tai taip pat reiškia tokių klausimų kaip nelygybė, klimato pavojai ir sparčios technologinės permainos sprendimą“, – sakė ji.

K. Georgijeva TVF vykdomosios direktorės pareigas pradės eiti spalio 1 dieną. Ji pakeis Christine Lagarde. Pastaroji vėliau šiais metais turėtų perimti vadovavimą Europos Centriniam Bankui (ECB).

Vadovavimą TFV K. Georgijeva perima tokiu metu, kai ši institucija susiduria su stiprėjančiu populizmu pirmaujančiose ekonomikose ir intensyvėjančiais prekybos konfliktais, kurių didžiausią eskaluoja Amerika – svarbiausia TVF akcininkė.

Bulgarės iškilimu pratęsiamas tradicinis Europos vadovavimas TVF.

K. Georgijeva, kurią rėmė Paryžius, susiskaldžiusioje Europos Sąjungoje atlaikė buvusio Olandijos finansų ministro Jeroeno Dijsselbloemo kandidatūrą rėmusios Vokietijos iššūkį.

Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pasveikino K. Georgijevą ir parašė: „TVF jūsų patirties dėka galės atlikti savo vaidmenį pasaulio ekonomikoje.“

Aiškus kelias

Kad bulgarė neabejotinai laimės, rodė ir tai, kad TVF šį mėnesį oficialiai panaikino 65 metų amžiaus limitą savo vadovui. K. Georgijevai yra 66 metai.

Pagal nerašytą taisyklę TVF nuo pat jo sukūrimo po Antrojo pasaulinio karo vadovauja europiečiai. Tuo tarpu su TVF susijusio Pasaulio banko vadovą skiria Vašingtonas.

Buvęs JAV Iždo departamento aukšto rango pareigūnas Davidas Malpassas, anksčiau šiais metais parėmęs vadovavimą Pasaulio bankui, taip pat nesusidūrė su opozicija.

Ekonomistė K. Georgijeva nuo 2010 metų buvo Bulgarijos eurokomisarė, o 2014–2016 metais dirbo Europos Komisijos vicepirmininke biudžeto ir žmogiškųjų išteklių klausimams.

2016-aisiais ji buvo tarp pagrindinių kandidatų į Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus postą, bet pralaimėjo buvusiam Portugalijos premjerui Antonio Guterresui.

Religinė organizacija „Jubilee USA“, pasisakanti už skolų nurašymą skurdžioms valstybėms, gyrė K. Georgijevos išrinkimą.

„Vadovaujant Georgijevai matysime lyčių nelygybės, aplinkosaugos klausimų ir būtinybės daugiau išteklių skirti besivystančiam pasauliui akcentavimą“, – sakoma organizacijos vykdomojo direktoriaus Erico LeCompte'o pareiškime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)