Forume diskutuota apie tai, kaip sekasi Kauno rajone ir mieste dirbantiems vokiškojo kapitalo senbuviams ir didiesiems naujakuriams, kokie iššūkiai, galimybės, pamokos lydi su Vokietija glaudžiai bendradarbiaujančias Kauno įmones, – teigiama Kauno miesto savivaldybės viešosios įstaigos „Kaunas IN“ pranešime.

2018 metų duomenimis, Vokietija užima trečią vietą pagal tiesiogines užsienio investicijas Lietuvoje, taip pat šalis yra svarbiausia rinka lietuviškų produktų eksportui.

ELTA yra skelbusi, kad sėkmingai Lietuvoje jau ne vienerius metus veikia ir „Hegelmann Transporte“ įmonė, įsikūrusi Kauno rajono Domeikavos senūnijos , Žemaitkiemio kaime. Pažymėtina, kaad ypač sėkmingi ir rekordiniai pritrauktomis vokiškomis investicijomis buvo 2017-tieji: Karmėlavos seniūnijoje (Kauno r.), Sergeičikų kaime, įsikūrus tokioms kompanijoms-milžinėms kaip „Continental“, „Hella“, pradėta dar garsiau kalbėti apie tai, kad gera infrastruktūra, konkurencingi atlyginimai, vokiečiams artimas vietos darbuotojų mentalitetas bei reikiamų kvalifikuotų darbuotojų pasiūla tampa lemiamais argumentais šios šalies verslui renkantis investicijos lokaciją.

Pasak „Kaunas IN“ verslo skyriaus vyriausiojo projektų vadovo Andriaus Veršinsko, investuojantys vokiškieji verslai fokusuojasi į pramonę, gamybą. Net ir Kaune įsikuriantys paslaugų centrai neretai yra skirti industrinių įmonių aptarnavimui. Vienu iš ryškiausių pavyzdžių jis mini jau beveik tris dešimtmečius Kaune veikiančią vokiškojo kapitalo įmonę „Festo“, dirbančią pramonės automatizavimo srityje. Kaune esantis jos padalinys – tai vidinis įmonės paslaugų centras, bendradarbiaujantis su kitose šalyse dirbančiais kolegomis pardavimų, užsakymų vadybos, verslo asistavimo, apskaitos, IT ir inžinerijos srityse.

A. Veršinsko teigimu, vokiško kapitalo įmonių sėkmės istorijos įkvepia ir paskatina kitus Vokietijos investuotojus. „Jos natūraliai pritraukia ir potencialių subkontraktorių, subtiekėjų – o tai suteikia patikimumo ir legitimumo visai vietos rinkai“.

Pirmą kartą Vokietijos-Baltijos šalių prekybos rūmų kartu su VšĮ „Kaunas IN“ ir Kauno miesto savivaldybe organizuotame verslo forume buvo aptariamos dvi kryptys: tiek apie vokiečių investuotojus, – jų požiūrį, patirtis, sėkmės istorijas, tiek apie lietuvių verslus, bendradarbiaujančius ir prekiaujančius su Vokietija.

Kaip pasakojo forumo „Lipės regionas ir Kaunas: verslo ryšiai bei ateities galimybės“ diskusijoje kalbėjęs įmonės „NFQ Technologies“ verslo vystymo vadovas Tadas Četkauskas, Lietuvoje jau 17 metus dirbanti vokiškojo kapitalo inovacijų kūrėja NFQ šiuo metu yra viena didžiausių programinės įrangos paslaugų tiekėjų Kaune, turinti 350 darbuotojų, o visame pasaulyje artėjanti prie 600. Kaunas – pagrindinė įmonės būstinė, iš kurios yra valdomi visi kiti padaliniai Vokietijoje ir Pietryčių Azijoje – Vietname bei Singapūre. Šiandien kauniečių ir kitų įmonės darbuotojų sukurtos programinės įrangos dėka verslai generuoja milijardus USD pajamų visame pasaulyje. „Ryšiai su Vokietija mums labai svarbūs, mūsų verslo modelis nukreiptas į eksportą – daugiau nei 90 proc. savo pajamų gauname iš šios šakos, o Vokietija yra mūsų rinka Nr.1,“ – sakė T. Četkauskas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)