Nacionalinės koncertų salės tarptautinį architektų konkursą laimėjo ispanų architektų komanda „Arquivio architects“, o jo atstovas Daniel Fraile pasakojo, kad dabar svarbiausia viską paversti realybe.

„Didžiausias iššūkis – idėją paversti realybe, tikru pastatu ir pabandyti supaprastinti idėją iki maksimumo. Viskas turi būti labai aišku tiems, kas žiūrės į pastatą. Tai turi būti paprasta, bet tuo pačiu labai stipru, nes ir idėja labai stipri“, – sakė jis.

Iš viso skelbtame konkurse dalyvavo architektai iš viso pasaulio. Buvo laukta 248 architektūrinių idėjų, o renkant nugalėtojus netrūko ir aršių diskusijų.

Nacionalinė koncertų salė

Vyriausiasis miesto architektas Mindaugas Pakalnis teigė, kad tokiu statiniu bus praturtinta visa miesto panorama.

„Pirmiausia yra tai, kad yra labai vertinamas visas urbanistinis kraštovaizdis, kurį čia turime. Pastatas nenutraukia ryšių tarp dabartinio liuteronų kapinių vietoje esančio parkelio ir Tauro kalno. Priešingai, pastatas išskaidytas į atskirus tūrius ir mes kaip ir praturtinsime tas miesto panoramas“, – teigė jis.

Apie tokią idėją pasisakė ir architektas Gintaras Balšytis.

„Paskutinį laikotarpį, tai muziejai, parodų salės, operos yra panašios visuose miestuose. Labai svarbu, kad Vilnius turėtų išskirtinį kažkokį objektą, kurį pamačius iškart žinotum, kad jis Vilniuje, o ne kokiam Bombėjuj, Londone ar kažkur“, – teigė jis.

Koncertų salės architektūros konkurse garbingąją antrąją vietą iškovojo prancūzai, o trečioji vieta atiteko lietuvių architektų komandai – Paleko artstudija. Antros ir trečios vietos autoriai buvo apdovanoti piniginiais prizais – 40 ir 20 tūkst. Eur, o pirmajai vietai atiteko 60 tūkst. Eur.

„Tai – iššūkis, kadangi procesas tęsiasi. Dabar bus kitas žingsnis“, – sakė „Arquivio architects“ atstovas Daniel Fraile.

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas teigė, kad renkant nugalėtojus buvo atsižvelgta ir į pastato ekonomiškumo bei ekologiškumo kriterijus.

„Tarptautinės žiuri nariai pabrėžė, kad tai, aišku, originali architektūrinė idėja ir santykis su aplinka, ir puiki akustika.

Na, aišku, žvelgta ir į pastato ekonomiškumo, ekologiškumo šiuolaikinius kriterijus“, – sakė jis.

Numatoma, kad nugalėtojų projekto statybos prasidės 2021-aisiais, o pirmasis koncertas naujose patalpose skambės 2023-iaisiais, kai Vilnius švęs 700 m. gimtadienį.

„Manau, kad vilniečiai toje vietoje atras daug naujų spalvų ir nebus niekas prarasta iš to, kas dabar ten yra gerai.

Man atrodo, kad dėl urbanistinio integravimo į miestą šis darbas yra ypač stiprus ir galbūt pakeitęs įsivaizdavimą, kaip mes kiekvienas įsivaizdavome, kaip gali atrodyti ta koncertų salė“, – sakė miesto meras Remigijus Šimašius.

Koncertų salės statyboms numatoma išleisti 52 mln. Eur.

„Dar du etapai, kurie nulems, ar užteks 52 mln. Eur.

Viena – tai detalių projektavimas. Natūralu, kad čia gali atsirasti tokių momentų projektuojant ir tikrai priežiūra bus labai detali tiek iš mūsų, tiek iš Kultūros ministerijos.

Gali kilti toks momentas, kad geriau, bet brangiau ar nuosaikiau, bet tada įsitenkam į sąmatą. Gali tekti tų apsisprendimų daryti“, – sakė R. Šimašius.