„Dėl visų siūlymų mes radome kompromisus arba bendrus vardiklius vienokia ar kitokia forma – dėl visų“, – sakė S. Skvernelis spaudos konferencijoje po Vyriausybės apsilankymo Prezidentūroje.

Premjero teigimu, biudžeto projektą Vyriausybė numato patvirtinti spalio viduryje.

Prezidentas G. Nausėda pasiūlė Seimui kitąmet socialinės apsaugos išlaidas papildomai padidinti 100 mln. eurų, daugiausia šių lėšų skiriant spartesniam senatvės pensijų ir išmokų neįgaliesiems augimui.

Papildomų lėšų socialinei apsaugai prezidentas siūlo surinkti lėtinant darbo mokesčių mažinimą, kerpant lengvatą ūkininkų naudojamam dyzeliniam kurui ir labiau apmokestinant individualios veiklos ir kitas su darbo santykiais nesusijusias pajamas.

Nei prezidentas, nei premjeras trečiadienį konkrečių skaičių ar mokesčių tarifų neminėjo, tačiau abu pabrėžė, kad jų vizijos dėl skurdo ir socialinės atskirties mažinimo sutampa.

„Mūsų vizija į gerovės valstybės įgyvendinimą yra ganėtinai panaši, galbūt skiriasi kai kur taktikos elementai, bet tiek aš, tiek premjeras sutinkame, kad reikia kreipti dėmesį į skurdžiausiai gyvenančias visuomenės grupes, tai yra mūsų senjorus, pensininkus, neįgaliuosius asmenis, žmones, kurie augina vaikus“, – kalbėjo G. Nausėda.

Prezidentas dar kartą patvirtino, jog siūlys palaipsniui kelti indeksavimo koeficientą, kad pensijų augimas lenktų algų kilimo tempą. 2018 metais įvesta pensijų indeksavimo formulė pensijų didėjimą susieja su darbo užmokesčio fondo augimu.

Prezidentas su premjeru sakė, kad yra pasiryžę kovoti su vadinamuoju „gyvulių ūkiu“ – šiuo terminu vadinami nepagrįstais laikomi mokesčių tarifų skirtumai ir abejotinos lengvatos.

Valstybės vadovai taip pat pažadėjo laikytis fiskalinės drausmės.