„Toks plataus užmojo paketas buvo nereikalingas“, – vokiečių laikraščiui „Bild Daily“ sakė J. Weidmannas dieną po to, kai ECB valdytojai susitarė dėl bazinės palūkanų normos mažinimo ir atnaujino vyriausybių ir bendrovių skolų pirkimo programą.

Ketvirtadienį po susitikimo dėl pinigų politikos prasidėjo nepasitenkinimas M. Draghio ekspansiniu sprendimu, dėl kurio išsiskyrė euro zonos centrinių bankininkų nuomonės. Prieš šį susitikimą keletas euro zonos bankininkų, įtraukiant J. Weidmanną, įspėjo dėl tokio paketo patvirtinimo. „Po sprendimo pirkti didesnius viešųjų skolų kiekius, ECB įstrigs tokioje politikoje. Kuo ilgiau tai tęsis, tuo daugiau bus juntami šalutiniai poveikiai ir pakils finansinio nestabilumo rizika“, – teigė J. Weidmannas.

Jis pridūrė, kad pralaimėjusioji ekspansinės politikos pusė – milijonai žmonių, kurių santaupų vertė bankuose sumažės.

M. Draghis pateikė tris priežastis dėl tokios politikos patvirtinimo: duomenys ir apklausos rodo, kad euro zonos ekonomika lėtėja, kyla protekcionizmo ir „Brexito“ grėsmės bei matomos neigiamos banko ekonominių prognozių ataskaitos.

Šis paketas palietė skaudamą Vokietijos ekonomikos vietą – taupią ir sparčiai senėjančią tautą, kurios vyriausybės principas yra išlaikyti biudžeto balansą besiruošiant pensijų augimui. Sulaukus žinių iš ECB, vokiečių laikraštis „Bild Daily“ išspausdino redaguotą M. Draghio nuotrauką su antrašte „Štai kaip Drakula išsunks mūsų sąskaitas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)