Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje pristatyta banko ekonomikos apžvalga, Ž. Mauricas pateikė duomenis apie tai, kokios įtakos NPD didinimas turi gyventojų darbo užmokesčių „į rankas“ dydžiui.

Pavyzdžiui, šiemet uždirbantys 800 eurų į rankas dėl mokesčių reformos gavo 6 eurais daugiau. Jei ji nebebus tęsiama, numatytas 9,6 euro padidėjimas neįvyks.

„Luminor“ duomenimis, mokesčių reforma 2020 ir 2021 metais turėtų 3 proc. punktų efektą darbo užmokesčio augimo prognozei.

„Jei 2019 metais nauda iš mokesčių reformos buvo pakankamai pasiskirsčiusi tolygiai. Ir didesnes pajamas gaunantys gyventojai gavo naudos, ir mažesnes. Tai 2020 ir 2021 metais daugiausiai naudos gaus būtent mažas pajamas uždirbantys asmenys. Ta reforma yra tikrai reikalinga, nes mažos pajamos yra pagrindinė emigracijos priežastis.

Jei mes norime sustabdyti Lietuvos piliečių emigraciją, pirmas prioritetas būtų kelti darbo užmokestį mažiausiai uždirbantiems. Be abejonės, tai mažina ir socialinę atskirtį. Mažesnė mokesčių našta – daugiau pajamų į rankas mažai uždirbantiems. Tai leis palaikyti, mūsų prognozėmis, arti 20 proc. darbo užmokesčio augimą į rankas“, – sakė Ž. Mauricas.

Ekonomistas pastebėjo, kad jei reforma bus sustabdyta arba tik dalinai įgyvendinta, tai gali paveikti gyventojų lūkesčius.

„Mokesčių reforma naudinga ne tik namų ūkiams, nes ji sumažina ir darbo sąnaudų augimą, kuris Lietuvoje buvo gerokai didesnis nei Europos Sąjungos šalyse pastaruosius metus“, – sakė Ž. Mauricas.

Šiuo metu Lietuvos namų ūkių nuotaikos yra geriausios visoje Europos.

„Luminor“ prognozuoja, kad šiemet darbo užmokestis Lietuvoje padidės 7,5 proc., 2020 metais – 5,5 proc., o 2021 metais – 5 proc.

2018 metais darbo užmokestis Lietuvoje augo 10 proc., 2017 metais – 8,2 proc., 2016 metais – 7,9 proc.

2019 metais NPD Lietuvoje yra 300 eurų. Šiuo metu numatyta 2020 metais šį dydį pakelti iki 400 eurų, o 2021 metais iki 500 eurų.

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlo stabdyti tokį smarkų NPD didinimą ir geriau šias lėšas nukreipti pensijų didinimui.

„NPD didinimas – iš tiesų labai ambicinga programa, kuri buvo numačiusi ambicingą NPD kėlimą per trejus metus. Šiandien matome, kad situacija keičiasi. Tiek ekonominė situacija, tiek socialinės politikos akcentai keičiasi. Mes siūlome NPD didinimą stabdyti, idant gautume daugiau lėšų tokiems dalykams, kaip spartesnis pensijų kėlimas, netgi spartesnis, nei numato dabartinė indeksavimo formulė“, – laidoje „DELFI Dėmesio centre“ kalbėjo G. Nausėda.

Vasaros pradžioje stabdyti NPD didinimą pasiūlė Seimo opozicijoje dirbantys konservatoriai. Pristabdyti NPD didinimą iki 50 eurų kasmet yra pasiūlę keli valstiečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)