Biudžetą žada planuoti atsakingai

Parlamentarė Viktorija Čmilytė–Nielsen Vyriausybės valandoje teiravosi, kaip bus planuojamas kitų metų biudžetas, matant kad ekonomikos augimas išsikvepia, didžiosios ekonomikos susiduria su iššūkiais.

„Finansų ministras pastarąsias savaites panaudojo visas įmanomas metaforas, kalbėdamas apie ekonomikos ateitį ir, kad temdo debesys ir, kad baigėsi vasara, artėja žiema ir t.t. Numatydami tą artėjančią žiemą tiek Vokietijoje, tiek JAV kalbama apie konkrečius planus palengvinti mokestinę naštą smulkiam ir vidutiniam verslui, ieškoma būdų skatinti ekonomiką. Ar įmanoma ir kaip įmanoma suderinti besibaigiančią mūsų visų vasarą su priešrinkiminiu biudžetu?“, – klausė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė.

Anot S. Skvernelio, Vyriausybė pateiks atsakingą ir subalansuotą biudžetą, laikantis griežtos fiskalinės drausmės.

Lietuvoje vasara tikrai į pabaigą, bet žiemos mes dar nematome ir artimiausius tris metus nematysime, bet nepaisant to, ruošiamės.

Aš minėjau, finansų ministras minėjo, įvertinant paskutines prognozes, tris artimiausius metus augsime. Šiemet sparčiau augsime nei buvome suprognozavę. Tačiau ruošiamės, kalbant ir apie rezervus, ir žmonių perkamosios galios, ir pajamų didinimą, kas susiję su mokestinės aplinkos pakeitimu. Nes artimiausiu metu mes matysime, ir taip ir yra, mūsų ekonomikos augimo vienas iš variklių – vidaus vartojimas, žmonių perkamosios galios išnaudojimas, sėkmingos užsienio investicijos, kur matome geras tendencijas. Iššūkis, bet tai kiekvienos Vyriausybės iššūkis būna, tikslingas šio finansinio periodo, Europos Sąjungos lėšų investavimas, ne įsisavinimas, bet investavimas.

Šiuos momentus matome, sveriame. Prognozės apie darbo užmokesčio vidutinį augimą tikrai irgi palankios. Tiek privačiame, tiek viešajame sektoriuje. Jeigu viskas nesikeis, jeigu kokios kataklizmos neištiks ir, aišku, rezervų kaupimas, ką ir toliau nuosekliai darome“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Anot jo, jeigu visgi atslinks šaltukas, bus stengiamasi skatinti vidaus vartojimą.

„Tokias priemones turėsime padaryti iš sukauptų rezervų, nieko naujo nesugalvosi. Svarbiausia, kad nepadarytume, iš tikrųjų neužsidėtume, ką ministras minėjo ne kartą, rožinių akinių ir nematytume realybės. Suprantu, kad tai bus labai sunku, kalbant apie sekančius metus, bet gyvenkime ne tik 2020 metais, bet ir kitą laikotarpį ir prisiminkime, kad niekas nežino, kaip čia bus, kam teks atsakomybė 2020 metais. Tai mes liksime atsakingi ir paliksime valstybę, valstybės finansus ir ekonomiką tik tvarią ir atsakingai valdomą“, – tikino S. Skvernelis.

Finansų ministerijos prognozėmis, vidutiniškai bruto darbo užmokestis 2019 m. šalyje augs 8,3 proc., 2020 – 7,4 proc., 2021- 5,8 proc., o 2022 m. - 5,5 proc.

Prognozuojama, kad 2019 m. Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) didės 3,7 proc. 2020 m. ekonomika augs apie 2,4 proc., o 2021–2022 m. stabilizuotis ties 2,3 procento.

Skvernelis už atidėjimą tolimesnių draudimų dėl alkoholio

Nuo 2020–ųjų turi įsigalioti draudimai prekiauti alkoholiu lauko kavinėse ir paplūdimiuose. Alkoholį galėtų pardavinėti tik tos lauko kavinės, kurios yra nutolusios ne toliau kaip 40 metrų nuo stacionarios kavinės.

Seimo narys Raimundas Martinėlis Vyriausybės valandoje Seime klausė premjero nuomonės, ar šis draudimas nėra perteklinis.

S. Skvernelis teigia, kad būtų linkęs pritarti atidėti šį draudimą. O taip pat, galbūt ir numatyti tam tikrus papildomus pakeitimus, kurie paveiktų kavines iš esmės prekiaujančias vien alkoholiu.

„Būčiau linkęs pritarti su atidėjimu protingam terminui, galbūt 2 metams, ir toliau stebėti situaciją, kaip kinta mūsų vartojimo įpročiai šalyje, kokius turime rezultatus ir pasekmes. Be abejo būčiau linkęs deleguoti dėl lauko kavinių, pabrėžiu dėl stacionarių lauko kavinių, daugiau funkcijų savivaldybėms, kurios pačios galėtų apspręsti.

Būčiau linkęs svarstyti variantą, kaip ir kompromisinį, dėl tų vadinamų nestacionarių lauko kavinių, dėl asortimento, galbūt procentuotės tam tikros, vertinti galėtų savivaldybė. Kaip pavyzdys, nemažiau 60–70 proc. pardavimų turėtų būti vaisvandeniai, maisto produktai, užkandžiai ir 30 proc. alkoholis. Tai riba, kuri liaudyje vadinamas „girdyklas“ išskirtų.

O dėl visa kito, atstumų 40 metrų, kavinių ir paplūdimiuose, manau, turime atidėti porai metų ir padaryti tuos saugiklius, ką aš paminėjau kompromisinius bei suteikti daugiau teisių pačiai savivaldai apsispręsti. Manau, kad tos priemonės kurios buvo čia kartu priimtos davė rezultatus, tas akivaizdžiai matosi. Ar dabartinės kitos priemonės tikrai bus paveikios, manau, kad kol kas skubėti nereikėtų“, – kalbėjo premjeras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)