Sostinės savivaldybės vadovas antradienį parašytame laiške centrinės valdžios institucijoms pateikė 13 siūlymų, kurie, anot jo, turėtų spartinti šalies miestų augimą ir konkurencingumą.

Jis siūlo, kad nuostolius dėl per metus priimtų sprendimų, paveikiančių gyventojų pajamų mokesčio surinkimą, valstybė ir savivaldybė dalintųsi ne pusiau, o atitinkamai 80 ir 20 procentų. Taip pat siūloma iš nacionalinio biudžeto finansuoti prailgintas grupes mokyklose ir užtikrinti finansavimą mokytojų padėjėjams, ieškoti būdų kelti mokytojų atlyginimus sprendžiant pedagogų trūkumo problemas.

R. Šimašius taip pat prašo užtikrinti Nacionalinės žemės tarnybos sprendimų operatyvumą, supaprastinti procedūras dėl valstybinės žemės sklypų perdavimo savivaldybių funkcijoms vykdyti, įstatymų pakeitimais leisti pagreitinti miesto teritorijų konversiją.

Meras ragina priimti savivaldybių infrastruktūros plėtros įstatymą sudarant galimybes vystytojams prisidėti prie teritorijų plėtros, supaprastinti vizų išdavimą studentams, turistams, verslininkams, tobulinti įstatymą dėl leidimo gyventi Lietuvoje išdavimo.

Tarp siūlymų – suformuoti Vilniaus regione laisvąją ekonominę zoną su infrastruktūra, mažinti „Sodros“ įmokų lubas, numatyti didesnes baudas už aplinkos teršimą, sudaryti teisines prielaidas savivaldybėms įsigyti ne tik jau esamus, bet dar statomus pastatus.

R. Šimašius kviečia centrinę valdžią aktyviau imtis ir valstybinių įstaigų iškėlimo iš sostinės centro.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)