Nuo Lazdijų-Aradnykų pasienio kontrolės punkto iki Seinų miesto centro – vos apie 10 kilometrų, todėl kai kurie pasienio dzūkai ten apsipirkti važiuoja bent kartą per savaitę nė neužsukdami į savo gyvenviečių parduotuves.

Nė 6 tūkst. gyventojų neturinčiam Lenkijos pakraščio miestui tokia pasienio prekyba pastarąjį dešimtmetį įkvėpė gyvybės. Mažos parduotuvėlės veikia kone kiekviename name, daugelyje iš jų galima susišnekėti lietuviškai, nes ne mažiau kaip penktadalis Seinų gyventojų – lietuviai. Lietuviškų akcentų gausu ne tik parduotuvių iškabose – pavyzdžiui, informacija apie Seinų baltąją sinagogą pateikta trimis kalbomis.

Būtent dėl lietuvių pirkėjų antplūdžio Seinų prekybos centras „Biedronka“, pasak portalo Punskas.pl, „yra viena pelningiausių šio tinklo parduotuvių Lenkijoje“. O šiuo metu Seinų miesto pakraštyje, prie kelio į Punską ir Suvalkus išsišakojimo statomas naujas 1600 kv. metrų prekybos centras.

Augustavo investicijų bendrovei „J&J Investments S.C.“ priklausančiame pastate įsikurs maisto prekių parduotuvė „Stokrotka“, elektronikos pardavėjai „Media Expert“ ir kosmetikos bei chemijos prekių parduotuvė „Rossmann“. Prie prekybos centro bus įrengta 60 vietų automobilių stovėjimo aikštelė.

Lenkijos parduotuvių tinklą „Stokrotka“ valdo „Maxima grupė“, priklausanti Nerijaus Numavičiaus kontroliuojamai „Vilniaus prekybos“ įmonių grupei. 2018 m. pabaigoje „Stokrotka“ tinkle buvo 534 parduotuvės.

„Naujas prekybos centras palengvins vietinių žmonių ir pirkėjų iš Lietuvos gyvenimą, bus naujų darbo vietų, o miestui – papildomų pajamų“, – neslepia džiaugsmo Seinų burmistras Arkadiusz Nowalski.

Pasak investuotojų atstovės Joannos Klepackos, prekybos centrą planuojama baigti statyti spalį ir atidaryti gruodžio mėnesį, prieš pat Kalėdas.

Kol statybos dar nesibaigė, prie vienintelio Seinų prekybos centro „Biedronka“ kasų net ir darbo dienos viduryje nutįsta nemažos lietuvių pirkėjų eilės, nors per savaitę nuo 4,34 iki 4,25 zloto už vieną eurą pabrangę lenkiški pinigai kiek sumažino apsipirkimo kaimyninėje šalyje patrauklumą. 2018 m. lietuvių išleista suma Lenkijoje augo 5 proc. ir pasiekė 366 mln. eurų.

Seinų „Stokrotka“ bus ne pirmoji lietuviško kapitalo parduotuvė, nusitaikiusi į lietuvių pirkėjus. Vos pravažiavus Lazdijų-Aradnykų pasienio kontrolės punktą, Lenkijos teritorijoje šių metų pradžioje atsidarė „Vynoteka“, kurioje pirkėjai iš Lietuvos įspūdingais kiekiais lenkiškomis kainomis perka ne tik lietuvišką alų, bet ir „Krekenavos“ mėsos gaminius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)