ESO daugiau nei 22 tūkst. pareiškėjų už servitutus jau išmokėjo beveik 1,5 mln. eurų, o „Litgrid“ – maždaug 1 tūkst. pareiškėjų – apie 0,3 mln. eurų.

ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Tomas Kavaliauskas teigė, kad nuo pernai lapkričio iš viso atlikta 18 mokėjimų. Kitas mokėjimas planuojamas rugsėjo pabaigoje.

„Iš viso gauta ir išnagrinėta beveik 38 tūkstančiai prašymų kompensuoti už servitutus. Patenkinta kiek daugiau nei 30 tūkstančių prašymų“, – BNS komentavo T. Kavaliauskas.

„Litgrid“ atstovė Jurga Eivaitė BNS sakė, kad bendrovė pinigus išmokėjo iki balandžio 1-osios, o kitus išmokės iki metų pabaigos.

Pasak jos, iki rugsėjo 1 dienos gauta apie 3,5 tūkst. prašymų, iš jų patenkintų yra maždaug pusė – apie 1,7 tūkst.

Vidutinė ESO išmokamos kompensacijos suma siekia apie 65,5 euro, „Litgrid“ 240 eurų – pastaroji suma didesnė, nes didesnės jos linijų apsaugos zonos.

Vyriausybė pernai liepą patvirtino vienkartinių kompensacijų mokėjimo tvarką už servitutus, suteiktus ESO ir „Litgrid“.

Už servitutą (jeigu už jį dar nebuvo atlyginta) žemės savininkas gauna 10 proc. sklypo dalies, kuriai nustatytas servitutas, vertės, kurią 2017 metais skelbė Registrų centras. Už naujus servitutus kompensacijos dydis yra 50 proc.

Energetikos ministerijos skaičiavimais, kompensacijoms iš viso reikės iki 42,8 mln. eurų, tai didins elektros tarifą. Pagal įstatymą kompensacija turi būti išmokėta ne vėliau kaip per dvejus metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)