Jau metus besitęsiantis dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų prekybos karas paveikė ir kitas šalis, susitikdama su Kinijos premjeru Li Keqiangu sakė A. Merkel.

Prekybos karo padariniai jaučiami ir Europoje – Vokietijos ekonomika antrą ketvirtį iš eilės traukiasi, daugiausia dėl mažėjančių eksporto apimčių. Tuo tarpu Kinijos ekonomika auga, tačiau lėčiausiai per pastaruosius tris dešimtmečius. Prie sulėtėjusios pasaulio ekonomikos prisideda ir muitai, kuriuos JAV ir Kinija įvedė viena kitai.

A. Merkel, kuri į Pekiną atsivežė didžiulę verslo atstovų delegaciją, taip pat vylėsi, kad ES ir Kinijos investicijų susitarimas artimiausiu metu bus užbaigtas.

Vokietija ir visa Europos Sąjunga pernai sugriežtino užsienio investicijų patikrą, Pekinas tokį žingsnį vadino protekcionistiniu. Investicijų susitarimas pašalintų dalį šių kliūčių, jo siekia tiek Europa, tiek ir Kinija.

Pasak A. Merkel, Kinijos ir Vokietijos santykiai yra stabilūs ir, nepaisant kelių konfliktų, abi pusės padarė pažangą juos spręsdamos.

Vėliau penktadienį A. Merkel dalyvaus Kinijos-Vokietijos ekonomikos patarėjų komiteto posėdyje ir vakarieniaus su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Šeštadienį A. Merkel vyks į Uhano miestą, kur susitiks su verslo atstovais ir Huazhongo universiteto studentais.
Be prekybos, A. Merkel vizito darbotvarkėje taip pat yra ir žmogaus teisių klausimai.

Prieš pat kanclerei vykstant į Pekiną, Honkongo protestuotojų lyderiai paprašė susitikimo su A. Merkel. Vokietijos vyriausybės atstovo spaudai Steffeno Seiberto teigimu, kanclerė neketino susitikti su protestuotojais.

Vokietija ne kartą ragino protestuotojus siekti dialogo su Pekinu ir rasti nesmurtinį konflikto sprendimą. A. Merkel ir anksčiau kėlė žmogaus teisių klausimus vizitų Kinijoje metu, taigi, manoma, kad ji ir šį kartą aptars Honkongo protestus su Kinijos lyderiais.

Tiesa, Pekinas apribojo užsienio korespondentų prieigą prie A. Merkel ir Li Keqiango spaudos konferencijos. Naujienų agentūros dpa šaltinių Vokietijos delegacijoje teigimu, toks užsienio žiniasklaidos laisvės apribojimas yra „nesuprantamas“ ir visiškai neatitinka tarptautinių standartų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)