JAV federalinė prekybos komisija (FTC) susitarė dėl baudos sumos su „YouTube“ patronuojamąja įmone „Google“, kuri, jei susitarimą patvirtins Teisingumo departamentas, bus didžiausia bauda, kada nors skirta bylose, susijusiose su vaikų privatumo apsauga, pranešė leidinys „The New York Times“.

Tuo tarpu agentūra „The Politico“ pranešė, kad įtarimus dėl „YouTube“ veiklos išreiškė teisių apsaugos organizacijos, pareiškusios, kad platforma pažeidė vaikų privatumą ginančius įstatymus, rinkdama duomenis apie jaunesnius nei 13 metų vartotojus be tėvų leidimo.

Tikimasi, kad FTC savo galutinį sprendimą dėl susitarimo paskelbs rugsėjį, pranešė „The New York Times“.

JAV reguliavimo institucijos ilgą laiką teigė, kad „Google“ neapsaugo vaikų nuo žalingo turinio ir duomenų rinkimo platformoje „YouTube“.

Tuo tarpu teisių apsaugos organizacija „The Center for Digital Democracy“ pareiškė, jog siūloma bauda yra „apgailėtinai maža“, atsižvelgiant į „Google“ dydį ir pajamas, bei paragino FTC „neleisti „Google“ „toliau pažeidinėti“ vaikų privatumo apsaugos įstatymų.

„Google“ išlieka pagrindiniu milžinės „Alphabet“ pajamų šaltiniu, kurių didžioji dalis gaunama iš skaitmeninės reklamos – šios pajamos siekė 116 mlrd. JAV dolerių iš 136 mlrd. JAV dolerių sumos, kurią praėjusiais metais gavo Silicio slėnyje įsikūrusi įmonė.

Prancūzijos informacinių technologijų ir žmogaus teisių komisija (CNIL) sausio mėnesį skyrė „Google“ rekordinę 50 mln. eurų baudą už tai, kad bendrovė nesilaikė griežto Europos Sąjungos bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR), kuris įsigaliojo praėjusių metų pradžioje.

„Google“ šią baudą apskundė.

Kita JAV technologijų milžinė „Facebook“ neseniai susitarė su JAV federaline prekybos komisija dėl rekordinės 5 mlrd. JAV dolerių baudos už piktnaudžiavimą vartotojų asmeniniais duomenimis.