„Viešai pasirodžiusi informacija leidžia daryti išvadas, kad atnaujintas saugumo planas tvirtinimui buvo pateiktas jau po to, kai jungtinės veiklos partnerių grupės KRS ir „Beltruboprovodstroj“ pasiūlymas buvo atmestas kaip neatitinkantis nacionalinio saugumo interesų. Jei tokia informacija pasitvirtintų, reikštų, kad tiekėjų pasiūlymai buvo vertinami skirtingais kriterijais – KRS ir Baltarusijos kompanijos pasiūlymas buvo vertintas pagal senąjį „Amber Grid“ saugumo planą, o kitų tiekėjų pasiūlymai – pagal atnaujintą „Amber Grid“ saugumo planą“, – teigia įmonės KRS generalinis direktorius Darius V. Vilimas.

KRS ir Baltarusijos įmonės „Beltruboprovodstroj“ konsorciumas magistralinio dujotiekio į Lenkiją statybos konkurse pasiūlė mažiausią kainą – 74,9 mln. eurų be PVM, tačiau buvo pašalintas dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

„Mūsų konsorciumas iš konkurso pašalintas dėl grėsmių nacionaliniam saugumui, tačiau keliame klausimą, ar nėra taikomi konkurso dalyviams dvigubi standartai. Dabartinis konkurso nugalėtojas - įmonė „Alvora“– aktyviai veikia tiek Baltarusijoje, tiek Rusijoje. Mes stebime viešoje erdvėje pasirodančią informaciją ir norime gauti patvirtinimą, kad tiek mūsų, tiek dabartinio laimėtojo pasiūlymai buvo vertinami remiantis vienodais kriterijais, ir kad dabartinis nugalėtojas tikrai nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui“, – sako KRS generalinis direktorius.

D. V. Vilimas stebisi, kad KRS ir baltarusių „Beltruboprovodstroj“ konsorciumas iš karto pripažintas kaip keliantis grėsmę nacionaliniam saugumui, o vertinant sekančių tiekėjų pasiūlymus, prieš tokius vertinimus buvo keičiami „Amber Grid“ anksčiau patvirtinti saugumo planai. Negana to, buvo nuspręsta, kad „Alvora“, kuri turi savo įmones Baltarusijoje ir Rusijoje, tokių grėsmių nekelia.

„Nepaisant to, kad Nacionaliniam saugumui svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija leido „Amber Grid“ sudaryti sutartį su „Alvora“ „su labai aiškiomis rekomendacijomis dėl galimų rizikų suvaldymo priemonių“, kyla pagrįstas klausimas – ar komisija vertinimo metu žinojo apie visas „Alvoros“ įmonių darbo Baltarusijoje ir Rusijoje aplinkybes ir ar tokiame kontekste galėjo priimti teigiamą išvadą. Atrodytų, kad dalyviams analogiškose situacijose yra taikomi skirtingi kriterijai“, – teigia D. V. Vilimas.

Anot KRS vadovo, bus siekiama, kad būtų atsakyta į svarbius klausimus ir nustatyta, ar konkurso dalyvių pasiūlymai buvo vertinami tikrai pagal vienodus saugumo planus ir ar nebuvo taikomi skirtingi kriterijai.

Penktadienį AB „MT Group" ir Rafako S.A. konsorciumas kreipėsi į Vyriausybę ir Vyriausybės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją, kad būtų peržiūrėta išvada dėl magistralinio dujotiekio į Lenkiją (GIPL) statybos konkurso nugalėtojų – jungtinės veiklos partnerių UAB „Alvora" ir UAB „Šiaulių dujotiekio statyba" – atitiktis nacionaliniam saugumui.

„Lietuvos ir užsienio valstybių žiniasklaidos priemonėse pasirodžiusi informacija mums kelia pagrįstų abejonių, kad įmonė, kuri paskelbta nugalėtoja, gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui. Prašome peržiūrėti išvadą dėl šios įmonės atitikties nacionaliniam saugumui, nes paaiškėjo naujų aplinkybių apie UAB „Alvora" įmonių veiklą ir įgyvendintus energetikos projektus Rusijoje ir Baltarusijoje", – sako UAB „MT Group" įmonės atstovas Simonas Kunickas.

Pasak S. Kunicko, antrinės UAB „Alvora" įmonės šiose šalyse atliko naftotiekių, dujotiekių, elektrinės statybos ar remonto darbus bei kitus didelės vertės valstybinius užsakymus. UAB „MT Group" žiniomis, Baltarusijoje ir Rusijoje UAB „Alvora" gaunamos pajamos sudaro ženklią dalį įmonės apyvartos, o vykdomi projektai – didelio masto ir daugiamilijoninės vertės.

„Manome, kad naujai sužinota informacija galėjo būti nežinoma vertinimą atlikusiai komisijai", – sako S. Kunickas. UAB „MT Group" tikisi, kad komisija atsižvelgs į nurodomas aplinkybes, įvertins jas iš esmės bei priims naują išvadą, kuri pagrįsta visais reikšmingais faktais.

Remiantis viešojoje erdvėje pasirodžiusia informacija, komisijos išvada dėl UAB „KRS" ir „Beltruboprovodstroj" konsorciumo neatitikties nacionalinio saugumo interesams buvo grindžiama aplinkybėmis, jog pagrindiniai Baltarusijos įmonės „Beltruboprovodstroj" užsakovai yra Rusijos bei Baltarusijos įmonės, o įmonė vykdo svarbius energetinius projektus. Vadovaujantis tokiu kriterijumi, ši išvada galimai darytina ir apie UAB „Alvorą".

„Manome, kad Lietuvoje strateginių objektų konkursai turi būti vykdomi ypač skaidriai, kad neliktų jokių abejonių kitiems konkurso dalyviams ir visuomenei. Kol kas pasigendame aiškumo ir abejonių išsklaidymo dėl grėsmių nacionaliniam saugumui ir tinkamo viešųjų pirkimų procedūrų vykdymo", – sako S. Kunickas.išvada dėl magistralinio dujotiekio į Lenkiją (GIPL) statybos konkurso nugalėtojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)