Jo vyresnis brolis Charlesas savo žinutėje rašo: „Su sunkia širdimi dabar turiu informuoti jus apie Davido mirtį.“

„Norime, kad visi atmintumėte šio dosniausio ir geriausio žmogaus gyvenimą, – pridūrė jis. – Jis manė, kad yra skolingas pasauliui, dovanojusiam jam tiek daug sėkmės“.

Broliai Kochai yra geriausiai žinomi dėl savo sukurto plataus politinio tinklo, praminto „Kochtopus“ („Kouktuonkoju“) dėl daugelį konservatyviųjų projektų susiejusių paramos ryšių.

Jiedu yra įkūrę prieš mokesčių didinimą ir už mažą vyriausybę pasisakančią grupę „Amerikiečiai už klestėjimą“ (Americans for Prosperity).

Broliai Kochai buvo viena nematomų respublikonų varomųjų jėgų. Jie aukodavo jų kandidatams ir projektams, atitikusiems jų konservatyvų požiūrį į ekonomiką.

Kita vertus, Davido pažiūros socialiniais klausimais buvo gana liberalios – jis pasisakė už teisę į abortus, tos pačios lyties asmenų santuokas bei neintervencinę užsienio politiką.

Broliai Kochai sulaukė pripažinimo už savo indėlį vykdant Jungtinių Valstijų kalėjimų reformą 2015 metais.

1980 metais Davidas kėlė savo kandidatūrą į Libertarų partijos pirmininko pavaduotojo postą, bet vėliau nutraukė ryšius su partija ir suvienijo jėgas su respublikonais.

Amerikoje jis bus prisimenamas kaip kultūros organizacijų mecenatas ir medicinos tyrimų finansinis rėmėjas.

Vičitos mieste Kanzaso valstijoje gimęs Davidas Kochas studijavo Masačusetso technologijų institute, kur įgijo chemijos inžinieriaus išsilavinimą. 1970 metais jis pradėjo dirbti verslo grupėje „Koch Industries“ ir iki praeitų metų buvo jos valdybos narys. Jiedu šį konglomeratą pavertė antra didžiausia šeimai priklausančia bendrove Jungtinėse Valstijose.

Davidas taip pat buvo „Koch Industries“ antrinės įmonės „Koch Chemical Technology Group“ generalinis direktorius.

Prieš 27 metus D. Kochui buvo nustatytas įsisenėjęs prostatos vėžys, tačiau „nuostabių gydytojų, naujausių medikamentų ir savo užsispyrimo dėka jis vėžio neprisileido artyn“, sakė Charlesas.

Charlesas ir Davidas Kochai, kurių kiekvieno turtas vertinamas apie 31 mlrd. dolerių (30 mlrd. eurų), 2012 metais žurnalo „Forbes“ paskelbtame 500 turtingiausių amerikiečių sąraše pasidalijo ketvirtąją vietą.

2019 metais jie šiame sąraše buvo 11-i ir buvo sukaupę po maždaug 50,5 mlrd. dolerių (45,6 mlrd. eurų) kapitalo.

„Forbes“ duomenimis, Davido turtas gyvenimo pabaigoje siekė 42,4 mlrd. dolerių (38 mlrd. eurų).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)