Savo ruožtu JAV prezidentas Donaldas Trumpas nemano, kad šalies ekonomiką ištiks krizė ir tvirtina esąs pasiruošęs.

„Aš esu pasiruošęs viskam. Nemanau, kad turėsime recesiją. Mums sekasi neįtikėtinai gerai, mūsų vartotojai yra turtingi. Aš įvedžiau didžiulę mokesčių lengvatą ir jie dabar turi daug pinigų, jie perka. Aš mačiau „Wal-Mart“ skaičius, jie šovė į viršų.

Iš tiesų, daugelis ekonomistų sako, kad mes neturėsime recesijos, bet likusiam pasauliui sekasi ne taip gerai, kaip mums“, – sekmadienį žurnalistams sakė D. Trumpas.

Nacionalinės verslo ekonomistų asociacijos (NABE) apklausa taip pat parodė, kad kur kas mažiau ekspertų prognozuoja krizę JAV jau šiemet, nei tai darė vasarį kalbinti ekonomistai.

Tuo tarpu Federalinis atsargų bankas (FED) jau rodo, kad yra pasirengęs mažinti bazinę palūkanų normą dėl nerimą keliančių veiksnių, tokių kaip prekybos karas su Kinija.

„Apklausos respondentai tikina, kad ekonomikos augimas bus pratęstas dėl pinigų politikos pokyčių“, – sakė finansų ir audito bendrovės KPMG vyriausioji ekonomistė ir NABE pirmininkė Constance Hunter.
Pasak NABE, tik 2 proc. iš 226 respondentų prognozuoja recesiją šiemet. Vasarį tokių ekonomistų buvo 10 proc.

„Ekonomistų nuomonės išsiskyrė dėl to, ar recesija smogs 2020 ar 2021 m.“, – teigė C. Hunter. 38 proc. apklaustų ekonomistų prognozuoja recesiją kitąmet, 34 proc. – 2021-aisiais.

46 proc. ekonomistų taip pat sakė besitikintys dar vieno bazinės palūkanų normos sumažinimo šiemet. Trečdalis ekonomistų mano, kad FED palūkanų normų šiais metais nekeis.

Ekonomistai taip pat skeptiškai vertina D. Trumpo bandymus išspręsti prekybos konfliktą su Kinija, nors 64 proc. apklaustųjų tvirtino, kad „paviršutiniškas susitarimas su Kinija yra įmanomas“.

JAV prezidentui vis kritikuojant centrinį šalies banką, NABE apklausti ekonomistai taip pat išreiškė susirūpinimą dėl tokios D. Trumpo retorikos: 55 proc. respondentų sakė, kad prezidento žodžiai nedaro įtakos FED veiklai, tačiau „kenkia visuomenės pasitikėjimui centriniu banku“.

Kas ketvirtas apklaustas ekonomistas buvo dar griežtesnis – esą D. Trumpo retorika gali paveikti FED veiksmus, o tai jau kelia grėsmę centrinio banko nepriklausomybei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)