Kęstutis Kupšys mano, kad Baltijos šalių rinkai kiekvienas toks skandalas yra labai neigiamas, nes kitų žaidėjų akyse regiono bankų sektorių piešia kaip masinę pinigų plovyklą.

„Mes (Baltijos šalys – BNS) esame suvokiami kaip vienas regionas ir esame nurašomi į pinigų plovėjų gretas. Vienintelė viltis lieka, kad arčiau Lietuvos esantys finansų rinkos žaidėjai nemato Baltijos šalių kaip vieno regiono ir galbūt labiau skiria Latviją, Lietuvą ir Estiją ir mūsų buvimas toliau nuo nerezidentinių pinigų srautų leis mažiau pajusti panašių šokų padarinius“, – BNS sakė asociacijos vadovas.

Anot K. Kupšio, Latvijos bankų sektoriuje šiuo metu vyksta panašūs procesai, kokie vyko Lietuvoje 2011-2012 metais.

„Jie (latviai – BNS), matyt, eina tuo pačiu keliu kaip Lietuva 2011-2012 metais, kai prapuolė iškart du su nerezidentais daug dirbę bankai (...). Norima daug bankų, bet ne bet kokių, tai suprantama, kad Latvijos ėjimas yra panašus į tą, kaip Lietuva nuėjo 2011-2012 metais“, – sakė K. Kupšys.

Pasak jo, pastaruoju metu Baltijos šalių bankų sektoriaus vertinimas yra pablogėjęs.

„Viskas buvo daugmaž neblogai iki pastarojo meto, kai labai plačiai nuskambėjo „Danske Bank“ skandalas. Po to jau kiekviena nauja žinia turbūt daugeliui finansų sektoriaus stebėtojų sustiprino įspūdį, kad Baltijos šalių rinka nėra skaidri ir tvari“, – sakė K. Kupšys.

„Iki tol buvome aukštai vertinami, o dabar situacija yra pavirtusi į visiškai priešingą“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį paskelbta, kad šeštas pagal dydį Latvijos bankas „PNB Banka“ bus uždarytas.

Europos Centrinis Bankas (ECB), nuo gegužės tiesiogiai prižiūrėjęs banką, nusprendė, kad jo įsipareigojimai viršijo turtą. Latvijos premjeras Krišjanis Karinis sakė, kad šalies bankų sektorius „apsivalo ir tampa saugesniu“.

Pernai buvo pranešta apie trečio pagal turtą Latvijos banko ABLV likvidavimą, JAV iždo departamentui banką apkaltinus pinigų plovimu. ABLV buvo apkaltintas ryšiais su Šiaurės Korėja ir kitomis probleminėmis šalimis iš Jungtinių Tautų sąrašo, taip pat didelio masto neteisėtomis finansinėmis operacijomis, siejamomis su Azerbaidžanu, Rusija bei Ukraina.

Žlugus ABLV, sparčiai ėmė mažėti nerezidentams tenkančių indėlių dalis šalies bankuose.