Pasitraukite Vietname ir Taivane, JAV muitai kiniškoms prekėms naudos duos ir Europos šalims, rašo „Deutsche Welle“.

Donaldas Trumpas anksčiau rugpjūtį paskelbė apie nuo rugsėjo 1 d. įvedamus naujus muitus kiniškoms prekėms. Tiesa, antradienį paskelbta apie atidedama muitų įvedimą kai kurioms elektronikos prekėms, tačiau didžioji dalis muitų visgi bus įvedama jau kito mėnesio pradžioje.

Prekybos karas tarp dviejų galiūnių pakenkė pasaulio ekonomikos augimui, sukeldamas nerimą dėl galimos recesijos. Iki šiol dėl prekybos karo daugiausia naudos gavo tokios Azijos šalys, kaip Vietnamas ir Taivanas, nes gamintojai ieško šalių, į kurias būtų galima perkelti gamybą iš Kinijos, o JAV importuotojai ieško alternatyvų kiniškoms prekėms.

Visgi „Ifo“ instituto tyrimas rodo, kad iš šio prekybos konflikto naudos gaus ir ES, tačiau su viena sąlyga – JAV ir Kinijos prekybos karas neturi būti pernelyg nuožmus, nes nustekentos milžinės nebegalės importuoti pakankamai europietiškų prekių.

„Ifo“ skaičiavimais, ES pasieks papildomi 1,5 mlrd. eurų, jei JAV įves 10 proc. tarifo muitus. Daugiausia naudos gautų Italija (183 mln. eurų), Prancūzija (129 mln. eurų) ir Vokietija (93 mln. eurų).
Jei Kinija atsakys tuo pačiu, ES pasiektų dar 1,7 mlrd. eurų. Išsipildžius šiam scenarijui, Vokietija sulauktų papildomų 323 mln. eurų, Italijai (231 mln. eurų) ir Prancūzijai (168 mln. eurų) taip pat tektų nemažai lėšų.

Kinijai įvedus muitus amerikietiškoms prekėms, eksportu paremta Vokietijos ekonomika laimėtų daugiausia, nes Kinijos bendrovės atsisuktų būtent į šią šalį.

„Jei prekybos barjerai tarp JAV ir Kinijos yra aukštesni, jie tarpusavyje prekiauja mažiau. Vis dėlto paklausos tai nesumažina. Taigi, joms reikės ieškoti trečiųjų šalių, kuriose galėtų įsigyti prekių, kurias anksčiau pirko viena iš kitos“, – „Deutsche Welle“ sakė „Ifo“ ekonomistė Marina Steininger.

Tiesa, išaugus eksportui iš ES į JAV gali kilti ir diplomatinių nesutarimų, kadangi tokia įvykių eiga dar labiau padidinti JAV prekybos deficitą. Būtent dėl prekybos deficito D. Trumpas yra grasinęs įvesti muitus europietiškoms prekėms.

Visgi, pabrėžė M. Steininger, pernelyg ilgai užsitęsęs prekybos karas atneš daugiau žalos nei naudos visiems, įskaitant ES.

„Jei jis nueis per toli, prekybos karas nebus naudingas niekam, net ir ES“, – perspėjo M. Steininger.