„JAV piktnaudžiavimas valstybės galia, taip bandant be jokių skrupulų apjuodinti konkrečias Kinijos bendroves kenkia Jungtinių Valstijų įvaizdžiui ir interesams.

Mes ryžtingai palaikome atitinkamas Kinijos bendroves, jos turi imtis teisinių priemonių, kad apsaugotų savo teises ir teisėtus interesus“, – pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovė spaudai Hua Chunying.

Praeitą savaitę Donaldas Trumpas paskelbė įvedantis muitus 300 mlrd. dolerių vertės kiniškų prekių importui, o pirmadienį formaliai įtraukė Kiniją į valiuta manipuliuojančių valstybių sąrašą.

„Huawei“ jau anksčiau pateko į Vašingtono akiratį dėl saugumo sumetimų. Gegužę paskelbta apie draudimą „Huawei“ įsigyti JAV technologijas. Tiesa, D. Trumpo administracija yra suteikusi 90 dienų trunkantį atleidimą nuo sankcijų „Huawei“. Jei sankcijos kinų milžinui bus atnaujintos, „Huawei“ gali netekti prieigos prie išmaniųjų telefonų mikroschemų ir „Android“ operacinės sistemos.

Trečiadienį paskelbta, kad draudimas sudaryti sandorius su JAV vyriausybės įstaigomis bus taikomas ne tik „Huawei“, bet ir ZTE, „Hytera Communications Corporation“, „Hangzhou Hikvision Digital Technology Company“ bei „Dahua Technology Company“.

„Huawei“ jau patikino skųsiantis draudimą teismui.

Prekybos karas tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų prasidėjo pernai. Jungtinės Valstijos kaltino Pekiną verčiant Jungtinių Valstijų bendroves, veikiančias Kinijoje, dalytis technologijomis su vietiniais partneriais ir perduoti intelektinės nuosavybės paslaptis.

Pati Kinija tai neigia. D. Trumpo administracijos pareigūnai taip pat prieštarauja Kinijos keliamiems prekybos barjerams, kaip valstybinėms subsidijoms, reguliavimui, verslo licencijavimo procedūroms, prekių standartų priežiūrai ir kitoms praktikoms, kurios, esą užveria Kinijos rinką užsienio įmonėms arba suteikia vietos įmonėms nesąžiningą pranašumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)