Kaip pranešė VATESI, Ignalinos AE atlikta daugiausia – 26 patikrinimai, o iš dešimties pažeidimų 2 yra mažareikšmiai.

VATESI specialistai, kaip teigiama, tikrino, kaip įmonė laikosi saugos reikalavimų vykdydama galutinai sustabdytų energijos blokų saugai svarbių įrenginių techninę priežiūrą, kaip užtikrina jų priešgaisrinę saugą, tvarko radioaktyviąsias atliekas, vykdo nebereikalingų įrenginių išmontavimo ir dezaktyvavimo darbus, užtikrina branduolinės energetikos objektų ir branduolinių medžiagų radiacinę ir fizinę saugą, avarinę parengtį. Taip pat tikrinta, kaip įmonė kontroliuoja ir apskaito branduolines medžiagas.

„Daugiausia pažeidimų užfiksuota saugai svarbių konstrukcijų, sistemų ir komponentų eksploatavimo, įrenginių išmontavimo ir dezaktyvavimo bei radioaktyviųjų atliekų tvarkymo srityse“, – teigia VATESI.
Inspekcija taip pat nurodo, kad mažareikšmius pažeidimus įmonė pašalino iš karto, o kiti šalinami laiku ir tinkamai.

Taip pat šiuo laikotarpiu VATESI specialistai tikrino, kaip apskaito ir kontroliuoja turimas branduolines medžiagas Radiacinės saugos centras ir „SMT Group“ bei kaip „NAU“ ir „Visagino tiekimas ir statyba“ laikosi radiacinės saugos reikalavimų dirbdami branduolinės energetikos objekte, kaip „Dekra Industrial“ laikosi radiacinės ir fizinės saugos reikalavimų verčiantis veikla su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais. Šių patikrinimų metu pažeidimų nenustatyta.

Apibendrindama patikrinimų rezultatus VATESI nurodo, kad, tikrinant ūkio subjektų veiklą, nebuvo nustatyta šiurkščių pažeidimų ir neatitikčių, dėl kurių tiesioginės įtakos galėjo būti viršytos darbuotojų apšvitos dozės, pažeisti radionuklidus sulaikantys ar jonizuojančiąją spinduliuotę slopinantys barjerai, į aplinką išmetamų radionuklidų aktyvumas viršytų plane nustatytas ribines vertes.