Grupė buvusių įsilaužėlių, kurią subūrė universalinių parduotuvių tinklas „John Lewis“, atostogautojams pataria: saugiausia vieta laikyti šeimos brangenybes – javainių pakeliai arba vaikų žaislų dėžės.

Vienas iš šešių buvusių nusikaltėlių pareiškė, kad geriausia slaptavietė – javainių, makaronų ir ryžių pakeliai, nes „niekas nesiruošia perkratyti visų jūsų maisto atsargų“.

Jis pridūrė, kad žmonės dažnai vertingus daiktus, tokius kaip automobilio rakteliai, laiko virtuvėje, bet paprastai juos nesunku aptikti. „Dauguma žmonių virtuvėje turi niekniekių stalčių ar spintelę, kur neretai laiko ir raktus, – sakė jis „John Lewis“ būsto draudimo ekspertams. – Dar viena gera slėptuvė būtų DVD dėžutės, nes jas sunkiau aptikti.“

Vagišiai žmonėms taip pat patarė saugoti brangenybes vaikų kambaryje, žaislų dėžėse, sakydami, kad įsilaužėliai laikosi „nerašytos taisyklės“ vaikų kambarių nekraustyti.

Šešių buvusių įsilaužėlių grupė, su kuriais „John Lewis“ susisiekė per labdaros fondą „St Giles Trust“, padedantį buvusiems nusikaltėliams susirasti teisėtą darbą, pridūrė, kad internetinės prekybos bumas padėjo kur kas lengviau identifikuoti tuščius namus.

„Jei eini gatve ir matai prie durų paliktą siuntinį, labai gali būti, kad nieko nėra namuose, – sakė vienas grupės narys. – Siūlyčiau neužsisakyti siuntinių tuo metu, kai planuojate būti išvykę, arba paprašyti kaimynų, kad šie reguliariai tikrintų jūsų paštą.“

Dar vienas būdas išsiduoti – ilgesniam laikui palikti įjungtas arba išjungtas šviesas. Geriausia šviesą palikti priebutyje, o dar gudresnis variantas – jungiklis su laiko nustatymo funkcija, nes jis sukuria iliuziją, kad kažkas yra namuose.

Vagišiai gali iki dviejų mėnesių stebėti namą, prieš imdamiesi veiksmų, tačiau viduje greičiausiai užtruks vos penkias minutes.

Kai kurie apklausti buvę nusikaltėliai teigė, kad mieliau čiumpa tapatybės dokumentus – tokius kaip pasai, vairuotojo pažymėjimai, kredito kortelės ir banko išrašai – nei televizorius ar DVD grotuvus, nes informacijos perpardavimas gali atnešti didesnį pelną.

Portsmuto universiteto Tarptautinio teismo psichologijos tyrimų centro direktorė Claire Nee, apklaususi šimtus įsilaužėlių, kad išanalizuotų tipiškus nusikaltimų pavyzdžius, teigė: „Tapatybės dokumentai šiuo metu yra labai vertingi dėl asmens tapatybės vagysčių, kurios pasitarnauja organizuojant aferas ar prekiaujant žmonėmis.“

„Tiek iš savo atliktų tyrimų, tiek iš nusikaltimų statistikos žinome, kad įsilaužėliai dažniausiai ieško smulkių, vertingų daiktų – papuošalų, elektroninių prietaisų ir grynųjų pinigų.“

„Galiausiai būkite budrūs kalbėdamiesi pakeliui į oro uostą. Tarkim, galite garsiai kalbėtis apie žmogų, kurį neva nusamdėte saugoti namus, bet ne apie tai, kaip laukiate tų dviejų atostogų savaičių užsienyje.“

Anglijos ir Velso nusikalstamumo apžvalga, kurią paskelbė Nacionalinė statistikos tarnyba, rodo, kad įsilaužimų į namus skaičius 2018 m., lyginant su ankstesniais metais, sumažėjo 2 proc. – iki 669 000.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)