„Cha, ne, tikrai ne, – sako Ana, elegantiškais rūbais vilkinti šeimininkė, pasitinkanti Nammos paplūdimio klubo svečius, kai užsuku paklausti, ar galėčiau čia kur nors nusipirkti pripučiamą čiužinį ar kitų tradicinių paplūdimio reikmenų. – Mūsų klientai – paprastai kitokio molio žmonės.“

Nammos poilsio zoną renkasi grupelė turtingiausių ir garsiausių pasaulyje žmonių – nuo Kate Moss, Lindsay Lohan ir Arianos Grande iki Philipo Greeno, Wayne‘o Rooney‘io ir Usaino Bolto. Jų čia išleidžiami pinigai apvertė aukštyn kojomis vietos bendruomenę, paversdami ją iš mažo žvejų mietelio „karališkuoju kurortu prie jūros“.

Ana sakė apgailestaujanti, jog negalinti man pasiūlyti užsukti vakarienės, nes vietas čia būtina užsisakyti bent prieš kelias savaites. Galbūt taip ir geriau, nes lėkštė jūrų liežuvio sašimio už 200 eurų gerokai paplonintų mano piniginę. O viltį užsisakyti alaus prie baro – kur visi klientai, be išimties, tiek jauni, tiek seni, šoka ant stalų garsiai grojant ritminiam bliuzui, – kaipmat užgesina šeši apsaugos darbuotojai, vilkintys juodais polo marškinėliais bei šortais.

George‘as, vienas iš apsaugos darbuotojų, paaiškina, kad į vakarėlį įleidžiami tik tie, kurie yra užsisakę stalelį. „Čia iki šeštos vakaro veikia įprastas restoranas, – sako jis. – Vėliau prasideda vakarėlis, kas vakarą. Žmonės čia išleidžia nepaprastai daug pinigų – sumos nuo 50 000 iki 100 000 eurų čia nestebina.“

Tokių sumų net per dešimt vasaros sezonų neuždirbtų George‘as, kilęs iš Atėnų ir Mikone dirbantis vasaromis, – čia jis dalijasi ankštu buteliu su kitais penkiais sezoniniais darbininkais. George‘o pareiga neįleisti į vakarėlį tų, kurie nesišvaisto pinigais, ir leisti išskirtiniems klientams pasimėgauti prabanga nepritraukiant nepageidaujamo dėmesio. Bet patraukti dėmesį ir pasipuikuoti savo turtais, regis, ir yra viena iš priežasčių aplankyti Nammos, kuris įsikūręs Psarou užutėkyje, penkiolika minučių kelio automobiliu į pietus nuo Mikono miestelio.
Mikono sala

Šį vakarą George‘as saugo Australijos „YouTube“ influencerės Shani Grimmond stalelį, – jos 1,4 mln. sekėjų dažnai siūloma būtent čia nusipaveiksluoti su ja, vilkinčia maudymosi kostiumėlį. Ant jos stalelio, greta to, ant kurio ji šoka, stovi 34 buteliai „Veuve Clicquot“ (VC) šampano. Kiekvienas VC butelis, kaip kad jį vadina klientai, kainuoja po tūkstantį JAV dolerių. Sh. Grimmond atsisako su manimi pasikalbėti.

2017 metais buvęs milijardierius Ph. Greenas buvo užfiksuotas Instagrame daužant lėkštes Nammos klube ir taškantis šampano purslais drauge su nekilnojamojo turto magnatu Robertu Tchenguizu, Kardashianų klano matrona Kris Jenner ir JAV dizaineriu Tommy‘iu Hilfigeriu. Ph. Greenas ūžavo Nammos vakarėliuose netrukus po to, kai BHS, universalinė parduotuvė, kurią jis pardavė bankrotą patyrusiai įmonei už vieną svarą, sužlugo, praradusi 11 000 darbo vietų. Tarp kitų, nufotografuotų prie baro ar įtrauktų į 113 puslapių Nammos žurnalą, yra tokios garsenybės kaip Lewisas Hamiltonas, modeliai Bella Hadid ir Heidi Klum, dainininkė Nicole Scherzinger ir aktorius Leonardo‘as DiCaprio.

Norėdami išskirtinio privatumo, garsenybės gali išsinuomoti namuką su sūkurine vonia po atviru dangumi ir liokajumi: už 5000 eurų per dieną.
Mikono sala

Mikono sala vilioja turistus nuo pat dvidešimtojo amžiaus trečiojo dešimtmečio, kai archeologai ir vertingų senienų medžiotojai čia apsigyvendavo, prieš vykdami į kaimyninį Delą aplankyti graikų griuvėsių. Ypatingo populiarumo bangos ji įgavo septintajame dešimtmetyje, kai buvusi JAV pirmoji ponia Jackie Kennedu Onassis čia apsilankė su savo antruoju vyru, laivybos magnatu Aristotle‘u Onassiu. Vėliau jos pavyzdžiu pasekė Grace Kelly, Brigitte Bardot ir Sophia Loren.

Saloje veikia du barai ir viešbutis, dedikuoti Jackie O. Aštuntajame dešimtmetyje šią salą labai pamėgo homoseksualai, kuomet italų-amerikiečių dailininkas Pierro‘as Aversa ir vietos žvejys, Andreas Koutsoukos‘as, įkūrė „Pierro“ barą, faktiškai numatytą LGBT atstovams.

Kaip dažnai esti, ten, kur lankosi garsenybės, jų pėdomis atkeliauja ir superturtuoliai. Psarou užutėkis, ties kuriuo kurioje įsikūręs Nammos, tapo ypač populiaria vietove, nes jis yra natūralus giliavandenis uostas, apsaugotas nuo šiaurinių Meltemi vėjų. Be to, tai ideali vieta milijardieriams, norintiems prisišvartuoti savo superjachtas.
Mikono sala

Tuo metu, kai lankiausi, čia jų buvo vienuolika, įskaitant 300 mln. dolerių vertės tristiebę prabangią jachtą „Maltese Falcon“, pastatytą vienam iš Silicio slėnio steigėjų Tomui Perkinsui. Šešių kajučių jachtą galima išsinuomoti už 480 000 dolerių savaitei, įskaitant vandens slides ir reaktyvinę kurpinę. Kaip pranešama, ją buvo išsinuomoję vienas iš „Google“ steigėjų Larry‘is Page‘as ir aktoriai Tomas Hanksas bei Hughas Jackmanas.

Tiems, kuriuos kankina jūros liga, Nammosas siūlo privatų sraigtasparnių oro uostą. Jeigu neturite savo asmeninio, galite už 3 500 eurų užsisakyti 35 minučių kelionę į Atėnus.

Matydami, kiek daug pinigų restorane ir paplūdimio bare palieka turtingi lankytojai, Nammos šeimininkai išplėtė prabangių parduotuvių tinklą. Žemę už baro jie pavertė Nammos miesteliu, uždaru 20-ies prabangių butikų anklavu.
Mikono sala

Be „Gucci“, „Burberry“ ir „Louis Vuitton“ parduotuvių, čia rasite ir „Eden“ meno galeriją, kur grafičio menininko Aleco monopoly kūriniai kainuoja daugiau nei 200 000 eurų. A. Monopoly (tai ne tikras jo vardas; slėpdamas savo tapatybę, veidą jis nuolat slepia skarele) kartu su visa savo galerija gerai pažįsta auditoriją. „Nammos valdoje kone kiekvienas čia užsukantis žmogus gali įsigyti bet ką, – sako galerijos savininkas Akaashas Mehta. – Tam ir numatyta ši vieta.“
Pirmas kūrinys, kuris krenta į akis tik įėjęs į galeriją, vaizduoja bankininką iš “Monopolio‘, stovintį prie jachtos vairo kartu su „Disney“ Skrudžu Makdaku fone. Kūrinio kaina – 250 000 eurų. Tarp kitų „Eden“ galerijos kūrinių – milžiniška juodai sidabrinė „American Express“ kreditinė kortelė, su įrašu „Jūsų pavardė...“. A. Mehta teigia, kad kūriniai neturi kažkokios užslėptos reikšmės, – jie tiesiog yra „apie pinigus, su „Monopoliu“ veikėjais ir [temomis], susijusiomis su turtingųjų gyvenimo aspektais.“
Mikono sala

Pasak baro personalo ir kitų gyventojų, Nammos zonoje nebeliko žvejų; jie visi pardavė savo žemę nekilnojamojo turto rangovams projektų plėtotojams. Tai ne vienintelė vieta saloje, kurie buvo pertvarkyta, norint patenkinti superturtuolių poreikius. 2015 metais bičiuliai iš Vokietijos Thomas Heuneas ir Mario Hertelsi įsigijo „Scorpios“ barą kyšulyje, kitapus užutekio, ir pavertė jį dar viena superprabangių vakarėlių centru, tuo pat metu siūlydami ir sveikuoliško gyvensenos paslaugas, įskaitant jogos bei specifinio kvėpavimo pamokas.

Elena, viena iš trijų „Scorpios“ šeimininkių, sutinkančių automobiliu atvykstančius svečius (kitos lankytojų, atplaukiančių jūra, laukia prieplaukoje), sako apgailestaujanti, jog praleidau grandiozinius vakarėlius, kurie rengiami antradieniais, ketvirtadieniais bei sekmadieniais.

„Čia gali nusidriekti 2000-3000 žmonių eilės, – pasakoja ji pridurdama, kad baro politika skelbia, - „niekad neleisti graikiškos muzikos.“
Mikono sala

„Scorpios“ bare nuolat galima išvysti garsenybes, bet Elena sako ne visada jas atpažįstanti. „Čia buvo atvykusi Gigi Hadid, bet aš nežinojau, kas ji. Restoranas turėjo užsidaryti po dešimties minučių, ir aš jai pasakiau: „Jeigu esate pasiruošusi ir žinote, ką norite užsisakyti, tada gerai, padarysiu jums išimtį...“ Vėliau kitos merginos man kužda: „E, liaukis... juk tai Gigi Hadid. Ji gali vakarieniauti, kada tik bepageidaus.“

Vienas iš „Scorpios“ garsiausių didžėjų, Jeanas Claude‘as Adesas, dalyvaujantis sekmadienio naktiniuose vakarėliuose, atvyksta į Mikoną iš savo namų Ibisoje, naudodamasis nauja privačių lėktuvėlių dalijimosi paslauga, kurią įkūrė Kanados milijardierius ir vienas iš „Uber“ steigėjų Garrettas Campas.

Naudojantis „Camp Aero“ paslauga, kuri buvo pristatyta praėjusią savaitę, bilietas kainuoja maždaug 800 eurų į vieną pusę, skrendant 16-os vietų lėktuvėliu CRJ-200. „Aero“ atstovas Jaimee Zullo teigia, kad įmonė sukūrusi maršrutą po to, kai klubų lankytojai pasiskundė, jog sudėtinga keliauti tarp dviejų salų, kuriose vyksta dažni vakarėliai, – tam paprastai prireikia persėsti iš vieno į kitą lėktuvą, ir visa kelionė ganėtinai užsitęsia.
Mikono sala

Užsienio lankytojų, vykstančių į Mikono oro uostą, kurio dabar atliekama rekonstrukcija kainuos 25 mln. eurų, srautai per pirmuosius šešis 2019 metų mėnesius, lyginant su analogišku 2018 m. laikotarpiu, išaugo penktadaliu iki 282 000. Kasdien per patį sezono įkarštį, rugpjūtį, daugiau nei 200 lėktuvų, įskaitant ir nemažą dalį privačių lėktuvėlių, pakyla ar nusileidžia oro uoste. Alexanderis Zinellas, oro uosto operatorės „Fraport Greece“ vadovas, teigia, kad kai oro uostas atsidarys po rekonstrukcijos 2021 metais, jame bus įrengtos dvi naujos VIP laukiamosios salės.
Tiems, kurie neturi savo superjachtų, gali miegoti, tarkim, penkių žvaigždučių viešbutyje ar ultraprabangiose vilose, vieną iš kurių galima išsinuomoti už daugiau nei milijoną svarų per mėnesį. Roi Deldimou, Londono prabangaus nekilnojamojo turto „Beauchamp Estates“ agentūros Londono skyriaus vadovė, sako, jog „Villa Tamarisk“ „yra viena iš tų, kurios yra skirtos milijardieriams ir VIP žmonėms“.
Mikono sala

„Vaizdai iš šios vilos atsiveria nepakartojami, tarytum iš balkono į Egėjo jūrą“. – apie vilą kalbėjo moteris. Anot R. Deldimou, vila yra didžiausias privatus namas visoje Mikono saloje, jos plotas siekia 1400 kv. metrų; lyginant su vilomis visose Graikijos salose galbūt ji taip pat didžiausia. Turtingiems klientams dydis svarbus, nes „milijardieriai yra įpratę gyventi labai erdviuose namuose, ir į nedideles vilas juos sunkiai įsprausi“, pasakojo R. Deldimou.
„Čia rasite viską, ko reikia, – sako R. Deldimou. – Yra liokajus, virtuvės šefas, padažų šefas, du padavėjai, skalbykla. Vila su aštuoniais miegamaisiais, devyniais vonių kambariais puikuojasi ir erdvia lauko pramogų zona, kurioje telpa 120 žmonių. Savaitė šioje viloje kainuoja 330 000 eurų per savaitę, čia apsigyventi yra daugiau nei 100 000 eurų brangiau nei antrame pagal brangumą išnuomojame name saloje.“
Mikono sala

„Nemažai klientų atvyksta iš Londono, – sako B. Deldimou. – Galima juos turbūt vadinti britais pagal pasą, bet ne pagal kilmę. Jiems nesukelia jokių problemų skrydis į Mikoną iš Londono – viso labo pusketvirtos valandos savo privačiu lėktuvu.“

Kai kurie vietiniai gyventojai skundžiasi, kad turtingų atostogautojų srautai kelia visų namų kainas saloje, todėl nelengva susirasti įkandamą vietovę gyventi. Nickas, kuris dirba automobilių nuomos bendrovėje, pasakoja, jog jo nedidelio namelio salos gilumoje nuomos kaina pakilo nuo 400 iki 600 eurų per mėnesį, – tokia kaina, pasak vyro, yra du ar tris kartus didesnė už Graikijos vidutinę kainą.

Čia visada plūdo turistai, bet dabar jų daug daugiau ir jie daug turtingesni bei išleidžia krūvas pinigo. Vietiniai taip pat nori iš to užsidirbti, todėl įtraukia savo būstus į „Airbnb“ sąrašus, o tai reiškia, kad šiuo metu yra mažiau namų, skirtų išnuomoti, ir kainos kyla.

Kita vertus, vyras sako, kad „atlyginimai Mikone daug didesni. Turistai sukėlė kainas, bet kartu sukurta daug darbo vietų, kurios neblogai apmokamos“.
Mikono sala

Dauguma darbuotojų, dirbančių baruose, restoranuose, viešbučiuose, čia atsikrausto sezonui. Kai kurie iš jų yra atvykę iš žemyninės Graikijos dalies, kur jaunimo nedarbas siekia 40 proc., bet žinia apie galimybę gerai užsidirbti Mikone pasklido daug toliau.

Aštuoniolikmetis Yazaras Abbsa, kilęs iš Pakistano, pardavinėja drabužius paplūdimyje, valo automobilius, o vakarais mokosi anglų bei graikų kalbų.

„Čia daug daugiau galima uždirbti nei Pakistane ar Atėnuose, – sako Y. Abbsa, laukdamas autobuso į „Super Paradise“ paplūdimį iš Ano Meros miestelio, kur gyvena sezoniniai darbininkai, dažnai bendrabučio tipo sąlygomis. – Nelengva čia dirbti, bet vis tiek geriau nei kur kitur, kur esu mėginęs.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)