Jei Seimas pritartų, valstybės biudžetui tektų 70 proc. GPM mokesčio netekčių naštos, o savivaldybių biudžetams – 30 proc.

Šiuo metu, jeigu Seimas ar Vyriausybė priima sprendimus, kurie mažina savivaldybių biudžetų GPM pajamas (pavyzdžiui, didėja NPD), jos kompensuojamos mažesne dalimi – po 50 proc. iš valstybės ir savivaldybių biudžetų.

Finansų ministerija pasiūlė ministrų kabinetui iš esmės pritarti Seimo narių Andriaus Palionio ir Valiaus Ąžuolo parengtoms įstatymo pataisoms.

„GPM netekčių dalinimasis per pusę (po 50 procentų) yra neproporcingai didelė našta savivaldybių biudžetams, nes visų savivaldybių biudžetų bendras dydis gerokai mažesnis už valstybės biudžeto dydį“, – teigia parlamentarai.

Pasak jų, siūloma proporcija suteiktų savivaldybėms didesnes galimybes auginti pajamas ir tai padidintų savivaldybių motyvaciją skatinti verslą ir investicijas.

Finansų ministerija nurodo, kad siūloma proporcija preliminariai atitiktų savivaldybių biudžetams tenkančių konsoliduotos valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų visumos pajamų proporcijas.

Vis dėlto Lietuvos savivaldybių asociacija ir dalis politikų siūlė kiek radikalesnę proporciją – 80 proc. ir 20 procentų. Finansų ministerija pateikė išvadą ir dėl šio siūlymo. Pasak jos, preliminariais skaičiavimais, įgyvendinus pastarąsias pataisas valstybės biudžeto pajamos sumažėtų apie 39 mln. eurų.