„Pasaulio rizikos kapitalo rinkose liepos mėnuo yra bene ramiausias laikotarpis. Baltijos šalys nėra išimtis: kaip visada, buvo pritrauktos kelios investicijos, tačiau aparto to, naujienų nėra labai daug.

Teigiamas pokytis, kurį galima pastebėti liepą, yra didesnis Baltijos šalių dėmesys startuolių ekosistemos plėtrai: „Vilnius tech park“ ieško vietų naujiems startuoliams, naujoji „GovTech Lab“ iniciatyva skatina startuolius kurti viešajam sektoriui, o Latvija patobulino savo startuolių vizų programą.

Panašu, kad Baltijos šalys pagaliau pradeda suprasti, kad be tinkamos ekosistemos nebus ir tarptautinio lygio startuolių. Tai dar kartą įrodė Vokietija, šiemet pritraukusi rekordinį kiekį investicijų. Vokietijoje startuoliams nebereikia galvoti apie patalpas ar mokestinę tvarką, todėl galima susitelkti ties idėjų kūryba ir rinkos analize.

Beje, būtent rinkos analizė leido bankui „N26“, JAV finansinių paslaugų įmonei „Robinhood" ir privatumo startuoliui „OneTrust“ pasiekti tokių rezultatų. Mes jau nemažai paaugome, bet stiebtis dar tikrai yra kur“, – šio mėnesio naujienas apibendrino Rokas Tamošiūnas, „Open Circle Capital“ partneris.

Naujienos iš Baltijos šalių:

1. Investicijas liepą pritraukė šie Baltijos regiono startuoliai: „Zitcity", „Oxipit", „Klaus", „Vumonic Datalabs". Lietuvių logistikos startuolis „Ziticity" pritraukė 315 000 eurų, dirbtinio intelekto sprendimus radiologijai kuriantis lietuvių „Oxipit" gavo net 1.5 milijoną eurų. Tuo tarpu estų startuolis „Klaus", padedantis įmonėms suteikti geresnę klientų aptarnavimo patirtį, gavo 1.7 milijonų eurų finansinę injekciją. Na, o Taline įsikūrę dirbtinio intelekto analizes atliekantys „Vumonic Datalabs" gavo 200 000 eurų. Apie „Ziticity": DELFI, apie „Oxipit": Invega, apie „Klaus": TechCrunch, apie „Vumonic Datalabs": EU Startups.

2. Seimas nuo mokesčių atleido pajamas iš opcionų. Tiesa, šis pokytis galios tik sandoriams, sudarytiems nuo 2020 metų sausio 1 dienos. Tai turėtų ypač paskatinti plėstis startuolius, kurie galbūt neturi pakankamai lėšų mokėti didelius atlyginimus, tačiau kurių darbuotojai tiki įmone pakankamai, kad pasirinktų opcionus. Daugiau: Startup Lithuania.

3. Startuoliams nebeužtenka vietos Vilniuje, tačiau vietų plėtrai nėra. Startuolių parke „Vilnius tech park" vietos naujiems startuoliams nebėra, tačiau nei sostinės, nei valstybės valdžia negali nieko pasiūlyti dėl laisvų pastatų Vilniuje ir Kaune trūkumo. Daugiau: VŽ.

4. „GovTech Lab" iniciatyva padės startuoliams efektyvinti viešojo sektoriaus veiklą. Lietuvoje kuriama iniciatyva leis startuoliams kurti naujus bei viešojo sektoriaus veiklą efektyvinančius technologinius sprendimus. Pasak ekonomikos ir inovacijų ministro Virginijaus Sinkevičiaus, tai pakankamai nauja iniciatyva, ją 2016 metais pradėjo Singapūras. Daugiau: DELFI.

5. Latvija patobulino savo startuolių vizų programą. Anksčiau ją šioje šalyje gauti buvo nesunku, tačiau norint išlaikyti vizą ilgiau nei metus, reikėjo gauti investiciją iš rizikos kapitalo fondo, kuris yra valdžios patvirtintame sąraše. Sąraše buvo vos 7 fondai ir tai smarkiai apsunkino Latvijos startuolių gyvenimą. Nuo šiol norint išsaugoti vizą tereikia įrodyti, kad įmonė ir toliau yra vystoma, todėl tai turėtų paskatinti investicijas Latvijoje. Daugiau: EU Startups.

Pasaulio naujienos:

1. Vokietijos startuoliai pritraukė rekordiškai daug investicijų – net 2.8 mlrd. eurų. Tai yra 13 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai, rodo audito bendrovės EY atliktas tyrimas. Finansavimo etapų skaičius šalyje taip pat augo 19 proc. Pasak EY Vokietijos vykdomojo partnerio Huberto Bartho, startuolių augimas sustoti neturėtų. Daugiau: DELFI.

2. „SoftBank" planuoja pradėti antrojo fondo veiklą, jo vertė sieks net 108 mlrd. dolerių. Prie šio fondo, investuosiančio į startuolius, prisidės ir tokios kompanijos kaip „Apple" ar „Microsoft". Ekspertų teigimu, tai įrodo, kad rizikos kapitalas ir toliau išlaiko savo aktualumą ir startuolių grąža artimiausiu metu nemažės. Daugiau: Telegraph.

3.Microsoft" investavo 1 mlrd. dolerių į „OpenAI" dirbtinio intelekto startuolį. „Microsoft" vadovo teigimu, tai leis panaudoti „OpenAI" technologijas „Azure" dirbtinio intelekto sistemose ir taip dar labiau išplėsti dirbtinio intelekto galimybes. Daugiau: HPC Wire.

4. Startuolis „Robinhood", leidžiantis investuoti į biržose parduodamas akcijas be jokių mokesčių, gavo 323 mln. dolerių investiciją. Šiuo metu įmonė yra verta 7.6 milijardų dolerių ir turi daugiau kaip 4 milijonus vartotojų. Daugelis „Robinhood" naudotojų yra jaunosios kartos atstovai, kurie nori investuoti nedideles pinigų sumas. Tokie startuoliai jau gimsta ir Europoje. Daugiau: CNBC.

5. Vokiečių bankas „N26" pritraukė 170 mln. dolerių investiciją. Šiuo metu startuolio vertė siekia 3,5 mlrd. dolerių, o naujausia investicija bus skirta plėtrai užsienyje. „N26" veikia 24 šalyse, tarp jų – ir Lietuvoje. Tai yra vienas iš didžiausių taip vadinamų naujos kartos „mobiliųjų bankų" rinkoje. Daugiau: CrunchBase.

6. Privatumo startuolis „OneTrust" gavo pirmąją 200 milijonų dolerių investiciją. Įmonės, atsiradusios po GDPR įvedimo, vertė šiuo metu siekia net 1.3 mlrd. Ekspertų teigimu, tokie atvejai, kai po pirmos investicijos įmonės vertė perkopia 1 milijardo ribą, labai reti. Daugiau: Forbes.

Verta paskaityti:

  1. „Intel" kasmet į startuolius investuoja po 500 milijonų JAV dolerių. Ko ši kompanija ieško? Apie tai papasakojo Nick Washburn „Intel" rizikos kapitalo skyriaus vyresnysis vadovas. Daugiau: Ecommerce Daily News.
  1. Kinijos rizikos kapitalo rinka pradėjo trauktis. Investicijų skaičius krito iki 692, o jų vertė sumažėjo net 77 procentais. Dar visai neseniai beprotiškais greičiais augusi Kinijos rizikos kapitalo rinka šiuo metu traukiasi dėl JAV ir Kinijos prekybos karų bei bendro šalies ekonomikos lėtėjimo. Daugiau: SCMP.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją