Pas J. Niedvarą atvykstame jau popiet. Tik automobiliu įsukę į didžiulę teritoriją net pasimetame, ar tikrai nesumaišėme adresų.

Teritorija – milžiniška, tačiau tai, kad atvykome ten, kur planavome, liudija ant vieno iš pastatų pakabintas verslininko įmonės užrašas – „Japaletė”.

Netrukus mus pasitinka ir pats J. Niedvaras bei kviečia vidun ir jau rodo gaminamas kartonines paletes.

Kaip pasakoja, jis – tikras žemaitis, tačiau daug metų gyveno Vilniuje, o sodyba, kurioje šiandien įsikūrusi įmonė ir vyksta gamyba – kadaise priklausiusi jo žmonos seneliams.

„Mes buvome pirmi, kurie susigrąžino žemę. Patys gyvenome Vilniuje, čia važinėdavome kaip į sodybą, tačiau prieš penkerius metus nutarėme viską atgaivinti“, - atsimena jis ir pasakoja, kad idėjų iš pradžių buvo visokių, pavyzdžiui, užsiimti žaliąją energetika, tačiau jos teko atsisakyti.

„Tada ėmėmės kito projekto – irgi ekologinio – kartoninės produkcijos, ir sumanėme daryti kartoninius padėklus“, - rodo į paletes ir sako jis.

Prieš pradėdamas verslą J. Niedvaras buvo bankininkas ir užėmė itin aukštas pareigas. Jis 20 metų Lietuvoje vadovavo SEB bankui ir buvo jo prezidentas, vėliau dirbo verslo mokyklos direktoriumi, o dabar jau penkeri metai, kaip vysto nuosavą verslą.

Per mėnesį įmonė, kaip patikina, pagamina apie milijoną užpildo detalių bei 2 tūkst. palečių, mat tokį skaičių diktuoja rinkoje esanti paklausa.

Paklaustas, kodėl popierinės paletės yra geresnės nei medinės, verslininkas žodžių į vatą nevynioja.

„Atrodo, kad miškų Lietuvoje buvo daug, bet kada kerti, kerti, ateina vieną dieną riba. Antras dalykas, įsvaizduokite, kad kai nueinate į parduotuvę, prekė yra padėta ant medinio padėklo, tačiau jis prieš tai gulėjo neaišku kur, lakstė peliukai, o produktus vežame į ligonines, vaikų darželius“, - aiškina jis. Kaip dar vieną privalumą įvardija ir tai, kad kartonas yra perdirbamas.

Kaip išduoda, visai neseniai į „Japaletę“ kreipėsi ir vienas Lietuvoje veikiančių prekybos tinklų, kuris, kaip patikina, šiandien jau domisi kartoninėmis paletėmis.

„Tačiau, kad tai būtų masinis produktas, dar nėra taip“, - priduria buvęs bankininkas.

Julius Niedvaras

Kaip vieną didžiausių argumentų, kodėl kai kurios įmonės šiandien dar nesiryžta medines paletes keisti į kartonines, verslininkas įvardija tai, kad kartoninės paletės nėra atsparios drėgmei.

„Aišku, kad ištiš, bet visi pamiršta, kad niekas savo produkcijos lietuje nelaiko, bet padėklas, anot įmonių atstovų, jau turi išlaikyti ir lietų“, - tai, ką paprastai sako kitų įmonių atstovai, įvardija J. Niedvaras.

Per dvejus įmonės gyvavimo metus komanda turi sukūrusi 20 skirtingų palečių dizainų, kurios gali išlaikyti nuo 300 iki daugiau nei tonos apkrovą, tačiau Lietuvai, tai dar nearti dirvonai, drąsiai sako verslininkas ir aiškina, kad paletės dar tik pradeda skintis kelią.

Šiandien įmonė dirba ir produkciją tiekia Lietuvoje esantiems baldų fabrikams, kurie baldus su paletėmis eksportuoja į užsienio rinkas.

Paklaustas, ar bankininko patirtis vyrui padėjo kuriant savo verslą, šis sako, kad tikrai nepamaišė.

Trumpam užsukame ir į įmonės gamybos sandėlius. Čia darbuojasi darbuotojai, kurių, tiesa, didžiąją dalį sudaro moterys. Iš viso įmonėje dirba 21 žmogus.

Pasak verslininko, darbuotojų rasti jam nėra sunku, kaip juokiasi, viskas priklauso nuo siūlomo atlygio.

„Mokame labai panašiai kaip Vilniuje, nes yra konkurencija ir žmonės šiandien mobilūs, jei jiems netiks, išvyks į Vilnių“, - jau eidamas laukan iš gamybos patalpų sako jis.

Viena paletė įmonėje kainuoja nuo 2,5 iki 4 Eur, o jos yra vienkartinės.

„Mes į dieną trise pagaminame 400 palečių“, - sako verslininkas.

Įmonės puslapyje skelbiama, kad visai neseniai įmonė sėkmingai įgyvendino projektą „UAB „Japaletė“ investicijos į gofruoto kartono padėklų gamybą“ kuris yra finansuojamas iš Europos Regioninės plėtros fondo.

Teigiama, kad pagrindinis projekto tikslas buvo pateikti rinkai unikalų, inovatyvų, lengvai perdirbamą gofruoto kartono padėklą už konkurencingą kainą. Už gautą paramą įmonė įsigyjo inovatyvią ir modernią gofruoto kartono padėklų gamybos liniją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)