Keliauja po visą pasaulį

Kai atvykstame į įmonę, įsikūrusią Širvintose, mus pasitinka jos darbuotojos. Įmonės biuro sienos – nukabintos spalvingiausiais išsiuvinėtais paveikslais, vaizduojančiais gėlių puokštes, aguonų laukus ir japoniškus sodus, o paklaustos, ar siuvinėja pačios darbuotojos, jos linkteli, mat kartas nuo karto drobė su adata atsiduria ir jų rankose.

Netrukus mus pasitinka ir įmonės direktorė Evelina Buividienė ir pasakodama vedasi trumpam prisėsti, kur rodo ant sienos kabantį didžiulį žemėlapį, kuriame pažymėtos šalys, kuriose prekiaujama įmonės produkcija.

„Įmonė „RIOLIS“ priklauso rusų savininkams“, - sako ji ir prisipažįsta iš pradžių pati nepatikėjusi, kad galima imtis verslo, susijusio su siuvinėjimo rinkiniais ir patikina, kad įmonės įkūrimas ir užauginimas Lietuvoje jai pačiai buvęs nemažas iššūkis.

„Mes esame du padaliniai – vienas, pagrindinis, yra Rusijoje, o čia, Širvintose, kiek mažesnis padalinys – langas į eksportą“, - sako ji ir pasakoja, kad įmonė šiandien užsiima rankdarbių ir siuvinėjimo rinkinių gamyba ir eksportu, tačiau pati pradžia lengva toli gražu tikrai nebuvusi.

„Baltas popieriaus lapas – taip iš pat pradžių atrodė mūsų padalinys Lietuvoje“, - sako vadovė. Pasak jos, dar pirmais metais akcininkas tikėjosi, kad per metus įmonė taps labai didelė, tačiau taip neįvyko.

„Atidarius pasaulio vartus tu pradedi nuo visiško nulio“, - sako vadovė. Visgi įmonei veiklą išsukti padėjo parodos, vykusios užsienyje, o toks klientų pritraukimas buvęs toks sėkmingas, kad per dešimtmetį veiklos įmonė šiandien Širvintose rankdarbių rinkinius eksportuoja jau į 52 pasaulio šalis ir yra tarp TOP 5 įmonių pasaulyje, kurios užsiima siuvinėjimo rinkinių gamyba.

Evelina Buividienė

„Buvome pirmieji, kurie siuvinėjimo rinkinius atvežė ir į Japoniją. Ten rinka taip pat auga, o dirbdami su japonų partneriais jaučiame ir didelę pagarbą.

Tarkime, distributorius, gavęs rinkinuką, jį atidaro baltomis pirštinėmis ir nesvarbu, kad mes garantuojame kokybę, jis viską patikrina dar kartą“, - apie klientus užsimena E. Buividienė.

Užlaiko muitinėje

Šiek tiek papasakojusi apie įmonės atsiradimą ir šaknis, vadovė mums sutinka aprodyti ir gamybos patalpas, iš kurių rinkiniai keliauja į visą pasaulį.

Kai trumpam įkišame nosį vidun, 5-7 moterys stovi prie specialių mašinų, kur yra vyniojami siūlai, kitos – prie pakuočių, kur pačios į pakuotes deda viršelius, instrukcijas, drobę, siūlus ir taip rinkinius ruošia eksportui.

Visa logistika šiandien įmonėje atrodo taip: dizaineriai, dirbantys Rusijoje, sukuria siuvinių rinkinių dizainus, o Lietuvoje esantis padalinys gauna visas instrukcijas, technines specifikacijas ir visus rinkinius supakuoja ir išsiunčia užsakovams, esantiems visame pasaulyje.

Iš viso įmonėje šiandien dirba 15 darbuotojų, kurie visi gyvena Širvintose.

„Tai yra maža įmonė, mes – uždari, kartais patys Širvintų gyventojai nežino, kad mes čia esame“, - juokdamasi ir vis dar rodydama į pakuotes bei mašinomis vyniojamus siūlus gamybos patalpoje sako vadovė.

Paklausta, kaip pasaulis reaguoja į tai, kad padalinys Lietuvoje priklauso rusų akcininkams, ji pasakoja, kad į Rusiją labai atsargiai žiūri tik amerikiečių muitinė.

„Muitinė labai dažnai stabdo siuntas“, - atvirauja ji, tačiau priduria, kad patys klientai į įmonę reaguoja labai gerai.

„Jaučiasi apolitiškumas. Jie džiaugiasi, kad produktas geras. Man taip pat reikėjo laiko kolegoms įrodyti, kad viršelis turi būti angliškas, o kirilicą galima pridėti šalia, tačiau japonui ar amerikiečiui ji didelės naudos neduoda.

Šiai dienai nusistatymo nėra“, - sako E. Buividienė.

Populiariausias rinkinys – „Baltoji pelėda“

Apžiūrėjus gamybos patalpas trumpam apsilankome ir sandėliuose, kuriuose laikomi visi siuvinėjimo rinkiniai.

„Pagrindinė siuvinėtoja pasaulyje – 40-60 m. moteris, kuri turi daugiau laisvo laiko, o jos vaikai yra užaugę. Yra kažkiek ir kitos kartos siuvinėtojų, tarkime, mamos, kurios augina mažus vaikus“, - rodydama tai vieną, tai kitą siuvinį sako vadovė.

Šiandien įmonė siūlo apie 1 tūkst. skirtingų siuvinių rinkinių, kurių paveikslėliai yra kuriami Maskvoje. Tiesa, rinkiniai, kaip patikina E. Buividienė, itin aukštos kokybės, mat drobės atsivežamos iš Vokietijos, siūlai – iš Italijos.

Vadovė sutinka parodyti ir šiuo metu pasaulyje pačius populiariausius rinkinius, tačiau sako, kad kiekvienas rinkinys parduodamas labai skirtingais kiekiais.

„Populiariausias - rinkinys su pelėda. Jį labai mėgsta amerikiečiai. Per metus parduodame apie 3 tūkst. rinkinių“, - rodydama rinkinį, paimtą iš sandėlio lentynos, sako ji. Ne mažiau populiarūs ir Vincento Van Gogo paveikslas „Žvaigždėta naktis“, ežiukai, žirgai bei, apskritai, gyvūnai, gėlės.

Priklausomai nuo dydžio, kaip aiškina, vieną rinkinį moterys gali siuvinėti ir apie metus laiko.

„Čia priklauso nuo to, kiek turi laiko, tačiau kai kurios drobės - itin didelės, o ir siuvinėti reikia ir baltus ar juodus taškelius, tad paveikslas pilnai užpildomas“, - aiškina ir viena sandėlio darbuotojų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)