Didmeninė prekyba vykdoma ir aukcionai organizuojami Elektroninėje medienos pardavimų sistemoje (EMPS), kurią administruoja valstybės valdoma UAB „Baltpool“.

II š. m. pusmečio aukcione Valstybinių miškų urėdija siūlė įsigyti 682,1 tūkst. kub. m žaliavinės medienos ir 128,5 tūkst. kub. m miško kirtimo liekanų. Tai yra atitinkamai 14 proc. daugiau žaliavinės medienos ir 59 proc. daugiau miško kirtimo liekanų lyginant su 2019 m. I pusmečio aukcione pasiūlytais kiekiais. Aukcione pateikti 3986 pirkėjų pasiūlymai, iš viso varžėsi 196 medienos pirkėjai. Įvykusiame aukcione parduota 76 proc. viso pasiūlyto žaliavinės medienos ir 74 proc. miško kirtimo liekanų kiekio. Lietuvos įmonės įsigijo 94 proc. šiame aukcione parduoto medienos kiekio.

Labiausiai paklausūs aukcione buvo pjautinieji rąstai – jų parduota 98,5 proc. pasiūlyto kiekio. Lyginant su 2019 m. I pusmečio aukcionu, II pusmečio aukcione pušies, eglės ir uosio pjautinųjų rąstų pardavimo kaina buvo mažesnė atitinkamai 14, 12 ir 7 proc. Beržo pjautinieji rąstai parduoti 29 proc. pigiau negu I pusmečio aukcione. 97 proc. pjautinųjų rąstų įsigijo Lietuvos įmonės.

Pusmetiniame aukcione parduoti visi pasiūlyti tarrąsčiai, šiuos sortimentus pirkėjai įsigijo 22 proc. pigiau negu I pusmečio aukcione, visą šią medieną nupirko Lietuvos įmonės.

Spygliuočių popierrąsčiai – sortimentai, kurie nėra perdirbami Lietuvoje ir didžiąja dalimi yra eksportuojami. Jų paklausa ir kaina priklauso nuo užsienio rinkos. Net ir turėdami galimybę įsigyti šiuos sortimentus 40 proc. pigiau negu 2019 m. I pusmečio aukcione, pirkėjai nupirko tik 12 proc. pušies ir eglės popierrąsčių.

Žaliavos biokuro gamybai, miško kirtimo liekanų, pasiūla šiame aukcione taip pat viršijo paklausą. Biokuro gamintojai nupirko 74 proc. šios žaliavos pasiūlytų kiekių. Malkinės medienos parduota 77 proc. siūlomo kiekio. Malkų kaina, lyginant su 2019 m. I pusmečio aukciono kaina, sumažėjo beveik 29 proc.

Artimiausiu metu Valstybinių miškų urėdija skelbs pusmetinį pakartotinį aukcioną, kuriame neparduotus atitinkamų žaliavinės medienos sortimentų ir miško kirtimo liekanų kiekius bus siūloma įsigyti už mažesnę kainą.

Skaičiuoja kritusias kainas

Medienos pardavimo aukcioną organizuojanti UAB „Baltpool“ pranešime skelbia, kad bendras siūlomas parduoti medienos kiekis šiame aukcione išaugo beveik 20 proc., tačiau medienos jame buvo parduota 10 proc. mažiau nei pirmąjį šių metų pusmetį.

Vyriausybei pakeitus medienos prekybos aprašą, pirkėjai į aukcioną galėjo teikti pasiūlymus 20 proc. mažesne nei pradine kaina. Anksčiau ši nuostata buvo 10 proc. 62 proc. medienos buvo parduoti siūlant mažesnes nei pradinės kainas. I pusmečio aukcione šis rodiklis buvo – 20 proc. Aukciono dalyvių skaičius – 196, tai yra 19 proc. mažiau nei prieš pusmetį.

Rašoma, kad aukcione nepavyko parduoti bent pusės popierrąsčių, plokščių medienos ir kirtimo atliekų kirtavietėje sortimentų, todėl nežymus svertinės kainos padidėjimas lyginant su pradinėmis kainomis neatspindi tikrosios situacijos rinkoje. Lyginant su I pusmečio aukciono duomenimis, visų sortimentų kainų sumažėjo vidutiniškai 22 proc.

Primename, jog ženklų kainos mažėjimą indikavo ir BALTPOOL skelbiamo indekso vertė, kuri nuo praėjusių pusmetinių aukcionų dienos yra sumažėjusi apie 23 proc. nuo 48,07 Eur/m3 iki 37,15 Eur/m3. Indekso vertė atspindi trumpalaikių sandorių mediena vertę, todėl jis yra patikima priemonė prognozuojant situaciją rinkoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)