Kad pietausime būtent šioje vietoje mes žinojome dar prieš kelionę į Širvintas. Ši valgykla, kaip ir tai pačiai įmonei priklausantis restoranas „Putinas“, priklauso vartotojų kooperatyvui „Veivera“ ir čia, kaip vėliau papasakos ir ten jau 38-erius metus dirbanti Regina, gyvuoja jau kelias dešimtis metų.

Ant pastato višaus, esančio pačiame miestelio centre, kabančios didelės raidės skelbia, kad čia yra įsikūręs „Restoranas“, nors anksčiau greta puikavosi ir tokios pat didžiulės raidės „Valgykla“, tačiau, po pastato rekonstrukcijos, matyt, nebeprigijusios.

Visgi šiandien, panašu, valgyklą rasti gali tik vietiniai arba tie, kurie tikrai žino, ko ieško. Mes patys ją randame tik iš antro karto.

Einant ratu aplink didelį pastatą dėmesį patraukia lentelė, kurioje – dienos pietų meniu. Jame išvardinti patiekalai bei jų kainos.

Burokėlių sriuba – 0,57 Eur, kiaulienos karbonadas – 2,4 Eur, kiaulienos šnicelis – 2,05 Eur, vištienos kotletas „Jūratė“ – 2,18 Eur – skelbia lentelė.

Valgykla Širvintose

Įkišus nosį vidun galima justi, kad valgykla tikrai kažkur čia. Pasikliaudami uosle laiptais kylame į antrą aukštą.

Prieš mūsų akis – didelės durys, o už jų – galybė tvarkingai surikiuotų stalų su kėdėmis. Ant kiekvieno, kaip ir priklauso, balta servetėlė su vazele ir pamerktais trimis dirbtiniais gvazdikais.

Įėjus nepastebėti negalima ir vitražinio lango, kuris, kaip sakė čia dirbanti Regina, buvo jau nuo tada, kai valgykla ir buvo atidaryta.

Kadangi kai lankėmės jau buvo gerokai popiet, žmonių čia buvo nedaug.

Kadangi atvykome pietų, kimbame rinktis, ką užsisakysime, o sąrašas platus: ir kiaulienos guliašas (2,51 Eur), ir virtų bulvių cepelinai (1,22 Eur), ir kepti varškėčiai (1,4 Eur), o kur dar kibinai (0,88 Eur), spurgos su mėsa (0,48 Eur) ir čeburėkai (0,69 Eur), jau neskaitant visų „Jūratės“ kepsnių ir karbonadų. Tiesa, burokėlių sriuba čia kainuoja 0,57 Eur, o šaltibarščiai su bulvėmis – 0,9 Eur.

Kadangi DELFI čia lankėsi ir 2017-aisiais, kaip keitėsi kainos, palyginti nesunku. Štai už burokėlių sriubą anksčiau čia buvo prašoma 0,11 Eur mažiau, o kiaulienos karbonadas nuo 2017-ųjų pabrango 0,04 Eur.

Mes užsisakome burokėlių sriubos bei varškėčių, atsigerti prigiriebiame kompoto. Kaip garsiai pasako už prekystalio stovinti Regina, mums mokėti po 2,21 Eur.

Valgykla Širvintose

Kol pietaujame, į valgyklą užsuka ir daugiau žmonių. Viena patiekalus jau užsisakiusi šeima nustemba, kad atsiskaityti galimybės kortele čia nėra, tad jiems tenka kulniuoti nusiimti grynųjų.

Regina, kuri vėliau prisėda prie mūsų stalelio, pasakoja, kad valgykla čia veikia jau kelis dešimtmečius, o ji pati dirbanti jau 38-erius metus.

„Mes neturime pavadinimo, mus tiesiog ir vadina „valgykla“. Šalia yra restoranas „Putinas“, viskas viename pastate čia, tik įėjimas į jį pro alėją.

Nors restoranas ir valgykla yra kaip atskiri dalykai, virtuvė yra ta pati. Ir aš darbuotoja ta pati“, – verslo subtilybes aiškindama juokiasi Regina.

Pasak jos, restorane daugiau vyksta banketai, šventės, o į valgyklą žmonės užsuka pietų.

„Kainos čia geros, labai pigu. Ateina tiek vietiniai pavalgyti, tiek ne vietiniai. Jau mes visus pažįstame, iškart matome, kas vietinis, o kas atvykęs.

Būna, kad atsimenu, kas košės nevalgo, kam burokėlių nedėti, kas tik su daržovėmis mėgsta“, – sako ji, ir aiškina, kad populiariausias patiekalas čia, anot jos, kiaulienos šnicelis ir kiaulienos karbonadas.

Paklausta, ar per 38-erius savo darbo metus tiek restorane, tiek valgykloje nebuvo minčių keisti darbo, Regina sakė jį mylinti.

Valgykla Širvintose

„Restorane dirbau barmene, paskui padavėja, o dabar ir valgykloj dirbu, prie kasos stoviu.

Ir mokslus buvau baigusi padavėjos. Ar patinka darbas? Jei nepatiktų, nedirbčiau tiek metų“, – užtikrintai sako moteris.

Užsiminus apie remontą ir patalpas, darbuotoja žvilgteli į vitražą ir priduria atsimenanti, jog jis čia paskutinįsyk buvo darytas gal prieš 20 metų.

„Neseniai pakeitė pas mus prekystalį į naują, nes iki šiol buvo tarybinis vis dar. O langas čia jau nuo senų senovės toks vitražinis, gal prieš 20 metų ir buvo padarytas“, – sako ji.

Meniu valgykloje kasdien vis kitoks, moterys visko prigaminančios pačios. Valgyklos ir restorano bendroje virtuvėje, tuo metu, kai lankėmės, sukosi penkios darbuotojos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)