„Pernai metai buvo itin palankūs Lietuvos verslui. Kaip teigia Statistikos departamentas, Lietuvos nefinansinės įmonės uždirbo net 5,9 mlrd. eurų ikimokestinio pelno, o nedarbo lygis šiuo metu siekia tik 6,5 proc., – vardija įmonių kreditingumą vertinančios bendrovės „Creditreform Lietuva“ analitikė Alina Bočkienė, – nemažai Lietuvoje veikiančių įmonių gerokai išaugino savo personalą, tačiau buvo ir tokių, kurios daug darbuotojų išbarstė. Vertinome tik privataus kapitalo įmones, kuriose 2018 m. pradžioje dirbo bent 10 samdomų darbuotojų. Tyrimo metu nekėlėme tikslo išsiaiškinti darbuotojų skaičiaus padidėjimo ar sumažėjimo priežasčių.”


Augino personalą ir pajamas

Rekordininke pagal personalo išauginimą absoliučiais skaičiais 2018-aisiais tapo transporto bendrovė „Girmeta“ per metus darbuotojų pagausinusi 911 – nuo 1030 iki 1941. Įmonė auga ir toliau – liepos pradžioje joje darbavosi jau 1970 asmenų. Beje, įmonės pajamos per metus, lyginant su 2017-aisiais, taip pat ūgtelėjo net 62 proc. Tačiau vidutinis atlyginimas, šių metų gegužę mokėtas įmonėje, buvo tik 53 eurais didesnis nei valstybės nustatyta minimali mėnesio alga (nuo 2019 metų pradžios MMA yra 555 eurai).

Antri liko taip pat transportininkai – UAB „ME transportas“, darbuotojų skaičių išauginę 823 asmenimis. Jų vidutinė alga MMA lenkė 132 eurais. Trečioje ir ketvirtoje vietoje įsitaisė finansininkai. „Swedbank“, per metus personalą papildęs 767 dirbančiaisiais, ir „Danske Bank A/S filialas“ – plius 569 darbuotojai. Pastaroji įmonė aktyviai pučiasi ir toliau. Vien per 2019-uosius joje darbuotojų padaugėjo 375-iais. Bankai pagal vidutinę algą toli už nugaros paliko visas kitas personalo didinimo rekordininkes. Gegužės mėnesio darbo užmokestis „Swedbanke“ buvo 2218,98, o „Danske Banke“ – 2485,66 euro.

Toliau dešimtuke beveik visas vietas užėmė vėlgi transporto kompanijos: UAB „Girtrans“ (+555 darbuotojai), UAB „Nostrada“ (+519), „Hegelmann transporte“ (+490) ir „Vlantana“ (+381). Iš visų keturių pervežėjų didesnių algų nešykštėjo „Hegelmann transporte“ (1067,83 EUR). Vienintelė statybinių medžiagų mažmena užsiimanti bendrovė „Depo DIY LT“ atsidūrė devintoje vietoje (+369 darbuotojai, vidutinė alga 1111,49 EUR), o likusią TOP10 vietą ir vėl okupavo pervežimais užsiimanti kompanija „Trasis“ (+351). Įdomu, kad visos dešimtuko dalyvės taipogi raportavo padidinusios metines pajamas.

Pastebėtina, kad ir antrajame personalą labiausiai auginusių įmonių dešimtuke 2018 m. dominavo transportininkai. Jų karaliavimą kiek „atskiedė“ variklinių transporto priemonių ir elektros bei elektroninės įrangos gamintojai „PKC Group Lithuania“, pasipildę 302 darbuotojais, ir „Yazaki Wiring Technologies Lietuva“ (+271), laivų remontininkai „Aros Marine“ (+282) bei baldininkai „Narbutas International“ (+229).

Pūtėsi dešimtimis kartų

Tačiau skaičiuojant santykinį augimą, didžiausią šuolį padarė statybos bendrovė „RNDV industries“ iš Klaipėdos, per metus išsipūtusi dvidešimt penkis kartus - nuo 10 iki 251 darbuotojo. Pastebėtina, kad panašiai besivadinanti UAB „RNDV Group“ figūravo personalą pernai mažinusiųjų sąraše. Antra liko laivus ir plūdrias konstrukcijas gaminanti bendrovė „Laivsta“ (+1215 proc.). Dar viena panašią veiklą vykdanti bendrovė „Uolus“ užėmė aštuntą vietą (+438 proc.). Trečioje – nebrangias parduotuves steigianti UAB „Pepco Lithuania“ (+704 proc.). Ketvirtoje ir penktoje – baldininkai „Bedfortas“ (+615 proc.) ir „BS Classic“ (575 proc.).

Augti dešimtimis kartų lengviausiai tuomet, kai esi mažas, tad nenuostabu, jog visos dešimt labiausiai išauginusių personalą įmonių 2018 m. pradžioje priklausė mažųjų (nuo 10 iki 49 darbuotojų) kategorijai. Džiugu, kad net aštuonios iš dešimties labiausiai augusių kompanijų gegužę savo darbuotojams mokėjo vidutines algas trimis šimtais ir daugiau eurų viršijančias MMA.

Didesnės kompanijos taip veržliai gausinti personalą turi mažiau galimybių, tad vidutinių įmonių kategorijoje (nuo 50 iki 249 darbuotojų) pirmą vietą užėmusi jau minėta UAB „Girtrans“ per metus darbuotojų pagausino tik triskart (334 proc.). O stambiųjų įmonių (250 ir daugiau darbuotojų) kategorijoje rekordas priklauso irgi jau minėtai „DEPO DIY LT“ (101 proc.).

Bent dešimčia procentų darbuotojų skaičių 2018-aisiais paaugino pusketvirto tūkstančio Lietuvoje registruotų įmonių.

„Barclays“ ir kiti

Tačiau pernai metais buvo ir kompanijų, kurios savo personalą gerokai apkarpė. Dažnas iškart prisimins dar neseniai aktyviai naujus specialistus samdžiusį „Barclays Group Operations Limited Lietuvos filialą“ , kuris pernai „suliesėjo“ 376 darbuotojais, o šiemet dar išbarstė 665 dirbančiuosius.

Tačiau pernai metų rekordininke tapo „Maxima LT“ (-901). Beje, šiemet „Maxima LT“ personalas vėl pagausėjo – liepos 1 d. įmonėje buvo įdarbinta 349 asmenimis daugiau nei metų pradžioje. Turint penkiolika tūkstančių darbuotojų kelių šimtų svyravimai neatrodo kažkuo ypatingi.

Antroje vietoje liko UAB „Hestia“, prekiaujanti žaislais ir žaidimais (-644).

Trečioje įsitaisė UAB „Biuro“ (–563). Tiesa, pastaroji įmonė užsiima darbuotojų nuoma, tad personalo išsipūtimai ar susitraukimai šioje kompanijoje įprasti.

Ketvirtoje vietoje randame bendrovę „Energetikos paslaugų ir rangos organizacija“ (–526), penktoje – jau minėtą „Barclays“. Įkandin jo seka garsios Lietuvos įmonės: „Palink“, valdanti „IKI“ prekybos tinklą (–262), „Telia Lietuva“ (–255) ir „Lietuvos paštas“ (–195). Beje, pernai metais su šimtu ar daugiau darbuotojų atsisveikino ir daugiau Lietuvoje žinomų didelių kompanijų. TOP10 užbaigia jūros gėrybes perdirbanti „Nordic Salmon“ (–183) ir paukštienos gamyba užsiimantis kooperatyvas „Baltoji plunksnelė“ (–182).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją