„Achemos grupė“ kreipėsi į Gitaną Nausėdą, Saulių Skvernelį, Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir Europos Komisiją dėl, jos žodžiais, neteisėtų Energetikos ministerijos veiksmų reorganizuojant „Klaipėdos naftą“ ir smulkiųjų akcininkų teisių pažeidimo.

„Atkreipiame aukščiausių valstybės vadovų dėmesį, kad Energetikos ministerija vykdo neteisėtą „Klaipėdos naftos“ reorganizaciją, atskiriant SGD terminalo veiklą pačios „Klaipėdos naftos“ įsteigtai dukterinei bendrovei „SGD terminalas“, nesilaiko įstatymų reikalavimų“, – pranešime teigė „Achemos grupė“ generalinis direktorius Mindaugas Deksnys.

Pasak jo, „Klaipėdos naftos“ akcininkams siūloma pritarti, kad būtų atskirta ir naujai įmonei perduota dalis veiklos, perleidžiant SGD terminalo turtą, sandorius, teises ir pareigas, darbuotojus.

„Achemos grupė“ tikina, kad atskirtoje bendrovėje turi būti išlaikoma dabartinė akcininkų struktūra – tai yra grupė turi valdyti 10,41 proc. jos akcijų. Tuo metu naujos įmonės akcijas valdant tik vienam akcininkui – „Klaipėdos naftai“ – esą pažeidžiami kitų akcininkų interesai.

„Klaipėdos naftos“ pajamos iš SGD terminalo veiklos pirmąjį šių metų ketvirtį siekė 22,415 mln. eurų, jos sudaro 71 proc. visų įmonės pajamų, atskiriama veikla ir turtas vertinamas 25,8 mln. eurų, tuo metu visas įmonės turtas – 569,9 mln. eurų, rašoma grupės pranešime.

M. Deksnys kartojo, kad akcininkams neteikiama išsami informacija apie pertvarką, numatomą suteikti garantiją dėl 310 mln. eurų paskolos.

Energetikos ministerija, siūlydama kaip išspręsti konfliktą ir sumažinti SGD terminalo išlaikymą dar šiemet – nuo gruodžio 1 dienos, koncernui pasiūlė atsiimti birželio pabaigoje pateiktą pretenziją bei garantuoti, kad teismams nebus skundžiami nauji akcininkų sprendimai.

Tačiau „Achemos grupė“ to neketina daryti. Koncerno valdybos pirmininko pavaduotojas Gintaras Balčiūnas BNS teigė, kad tokie siūlymai gali būti traktuojami kaip šantažas.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas po susitikimo su „Achemos grupės“ vadovais liepos pradžioje tikino, kad SGD terminalo veiklos perkėlimas į jos antrinę bendrovę yra teisėtas, taip norima mažinti SGD terminalo saugumo dedamąją, kurios didelę dalį dabar sumoka „Achemos grupė“. Pasak jo, koncerno siūlomas terminalo veiklos pertvarkymas atskyrimo būdu užtruktų kur kas ilgiau.

Pasak energetikos ministro, „Achemos grupė“ jau prarado 2,5 mln. eurų – tiek per pusmetį ji būtų sutaupiusi SGD terminalo mokesčio, jei saugumo dedamoji būtų sumažinta, kaip planuota, nuo liepos 1-osios.

Dabar tikimasi tai padaryti nuo gruodžio 1 dienos, tačiau su sąlyga, kad akcininkų sprendimai bus priimti iki rugsėjo – tam reikia atlikti naują turto vertinimą, auditą, gauti kreditorių sutikimą, su EK suderinti valstybės pagalbą, be to, bus reikalingi Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) ir Seimo sprendimai.

Kai kurie su procesu susipažinę ekspertai sako, jog Energetikos ministerijai ir „Achemos grupei“ dabar neradus sutarimo, „Klaipėdos naftos“ padėtis ne pablogės, nei pagerės, tačiau SGD dedamosios mažinimas, o tai reiškia mažesnę naštą vartotojams, nusikeltų į 2022 metus, kai turės būti priimamas svarbus sprendimas dėl SGD laivo išpirkimo 2024 metais.

Be to, ekspertai pastebi, jog mažesnė saugumo dedamoji ne tik sumažintų „Achemos“ ir kitų didžiųjų dujų vartotojų išlaidas maždaug 20 mln. eurų per metus, bet ir padidintų dujų vartojimą regione, skatintų jų eksportą bei regioninės dujų rinkos kūrimą.

Valstybei dabar priklauso 72,32 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų, dar 10,41 proc. valdo koncernas „Achemos grupė“.