Klaipėdos naftai“ praėjusį penktadienį atmetus „Achemos grupės“ pretenziją, koncerno valdybos pirmininkės pavaduotojas Gintaras Balčiūnas teigia, kad atmetimas yra formalus.

„Nieko tame atmetime iš esmės neparašyta. Dėl „Klaipėdos naftos“ reorganizacijos, ką mes akivaizdžiai matome, kuri vyksta, parašė, kad įstatymas nedraudžia perduoti turtą arba turtinius kompleksus kitam juridiniam asmeniui. Iš esmės atsakymai yra formalūs“, – BNS sakė G. Balčiūnas.

„Achemos grupė“ pretenzijas dėl SGD terminalo veiklos perkėlimo į antrinę įmonę „SGD terminalas“ pareiškė prieš pat „Klaipėdos naftos“ akcininkų susirinkimą birželio 27 dieną. Energetikos ministerijos atstovams neatvykus, sprendimai nebuvo priimti.

Akcininkai vėl rinksis liepos 18 dieną – tiek „Klaipėdos naftos“ valdyba, tiek „Achemos grupė“ siūlo atidėti sprendimus dėl visų klausimų.

Tačiau G. Balčiūnas abejojo, ar yra prasmė toliau atidėlioti sprendimus.

„Aš nežinau, koks bus balsavimas susirinkime. O jeigu informacija neteikiama ir į pretenzijas neatsakoma iš esmės, tai tas atidėjimas prasmės kaip ir neturi. Mes suprantam, kad tai yra nuspręsta ir nebus atsižvelgta į jokias pretenzijas“, – sakė jis.

Energetikos ministerija, siūlydama kaip išspręsti konfliktą ir sumažinti SGD terminalo išlaikymą nuo gruodžio 1 dienos, koncernui pasiūlė atsiimti pretenziją bei garantuoti, kad teismams nebus skundžiami nauji akcininkų sprendimai.

G. Balčiūnas teigia, kad tokie siūlymai gali būti traktuojami kaip šantažas.

„Nežinau, ar mes skųsime tuos sprendimus, žiūrėsime, kokie jie bus priimti, bet čia toks šantažas labiau, joks siūlymas. Tai yra jėgos demonstravimas, iš jėgos pozicijų buvo pasakyta, kad jūs atsiimkite savo pretenzijas, nes priešingu atveju mes jums padidinsime SGD (terminalo – BNS) mokestį“, – teigė „Achemos grupės“ valdybos pirmininkės pavaduotojas.

Tuo metu energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas po susitikimo su „Achemos grupės“ vadovais liepos pradžioje tikino, kad nebuvo kalbama apie SGD terminalo mokesčio padidinimą.

Anksčiau planuota, kad SGD terminalo išlaikymo kaina bus sumažinta nuo liepos 1 dienos, dabar tikimasi tai padaryti nuo gruodžio 1 dienos.

Naujas scenarijus numato, kad iki rugpjūčio 5 dienos būtų atliktas naujas turto vertinimas, auditas, gauti kreditorių sutikimai, su EK suderinta valstybės pagalba, iki rugsėjo 1 dienos įvyktų akcininkų susirinkimas, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) suteiktų licenciją naujai įmonei SGD terminalas, iki spalio 1 dienos Seimas suteiktų valstybės garantiją 140 mln. eurų Šiaurės investicijų banko paskolai, iki spalio 20 dienos – VERT priimtų sprendimą dėl saugumo dedamosios mažinimo, o jis įsigaliotų gruodžio 1 dieną.

Tarp sąlygų nurodoma, jog „Achema“ turi atsiimti pretenziją bei garantuoti, kad nebus skundžiami nauji akcininkų sprendimai, atsiimti skundus iš teismų, kad būtų susigrąžintas EK ir kreditorių pasitikėjimas, su EK turi būti suderinta valstybės pagalba.

Šių metų pradžioje įsigaliojusią SGD terminalo išlaikymo tvarką „Achemos grupė“ yra apskundusi Europos Sąjungos Teisingumo Teismui (ESTT), sprendimą teismas turėtų paskelbti rugsėjo 12 dieną. Pasak G. Balčiūno, šis sprendimas su dabartine pertvarka „niekaip nesusijęs“.

Tačiau, anot neoficialių šaltinių, Europos Komisija, su kuria šiuo metu derinama valstybės pagalba saugumo dedamosios mažinimui (o tai yra teismui apskųsto ankstesnio susitarimo dėl valstybės pagalbos SGD terminalo išlaikymui tęsinys), siūlo palaukti ESTT sprendimo. Tuo metu Lietuva nuogąstauja, kad nesuderinus EK sprendimo iki rugsėjo, vėliau gali būti per vėlu – teks iš naujo derėtis su naujos sudėties EK, be to, neaišku, koks bus ESTT sprendimas.

Kai kurie su procesu susipažinę ekspertai sako, jog Energetikos ministerijai ir „Achemos grupei“ dabar neradus sutarimo, „Klaipėdos naftos“ padėtis ne pablogės, nei pagerės, tačiau SGD dedamosios mažinimas, o tai reiškia mažesnę naštą vartotojams, nusikeltų į 2022 metus, kai turės būti priimamas svarbus sprendimas dėl SGD laivo išpirkimo 2024 metais.

Be to, ekspertai pastebi, jog mažesnė saugumo dedamoji ne tik sumažintų „Achemos“ ir kitų didžiųjų dujų vartotojų išlaidas maždaug 20 mln. eurų per metus, bet ir padidintų dujų vartojimą regione, skatintų jų eksportą bei regioninės dujų rinkos kūrimą.

„Achemos grupė“ teigia norinti gauti 10,4 proc. naujai kuriamos bendrovės SGD terminalas akcijų, nes kitu atveju ji negalės gauti informacijos apie jos veiklą. Įmonės akcijų smulkieji akcininkai gautų tik tuo atveju, jei reorganizavimas vyktų skaidymo būdu, o ne atskiriant įmonės turtą ir perduodant jį antrinei įmonei, kurios 100 proc. akcijų valdytų „Klaipėdos nafta“.

Valstybei priklauso 72,32 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų, dar 10,41 proc. valdo koncernas „Achemos grupė“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)