– Kaip šią vasarą gyvena Palanga ir Palangos verslininkai?

– Tiesą sakant, Palanga šiais metais džiaugėsi jau nuo pat ankstaus pavasario. Sezono startas kiekvienais metas prasideda anksčiau, nei kalendorinė vasara. Tuo esame labai patenkinti. Dabar orų prognozė mus buvo šiek tiek išgąsdinusi, pasijautė visa tai viešbučiams, kiek mažiau restoranams, bet tik kai saulė išlenda, sulaukiame daug skambučių, prasideda rezervacijos.

– Ar lietuviai neplanuoja atostogų? Jeigu geras oras, jie tiesiog susikrauna daiktus ir vyksta į Palanga ar kitą pajūrio miestą?

– Lietuviai linkę planuoti savo atostogas paskutinę savaitę. Jeigu užsieniečiai arba kaimynai iš kitų šalių planuoja viską iš anksto, tai, ko gero, čia ir būtų pagrindinis skirtumas. Lietuviai svarstymus pasilieka paskutinėms dienoms.

Ingrida Valaitiene

– Ar Palangos turistas – savaitės ar savaitgalio?

– Palangos turistas nėra savaitės. Yra analizė, kuri parodo, kad vidutinė viešnagės trukmė siekia dvi paras.

– O ką mėgsta tas turistas?

– Pastaraisias metais Palangos kurorto turisto portretas keičiasi. Jeigu seniau žmonės buvo linkę daugiau pramogauti, tai dabar žmonėms daug labiau norisi poilsiauti, sveikatintis, laiką leisti gamtoje arba pasiimti grožio atostogų. Taip pat žmonės nori pabūti kultūriniuose renginiuose.

– Kas yra grožio atostogos?

– Šiais laikais moterys yra labai verslios, jos nuolat skuba ir stengiasi suderinti šeimą ir darbą, o ištrūkti joms pailsėti – gana sunku. Todėl pailsėti su knyga rankose, laiką praleisti baseine, pirtyje ar besilepinant grožio procedūromis, moterims yra labai svarbu. Pagal lūkesčius yra ir pasiūla. Jeigu moteris nori greitai atstatyti kūną ir mintis, siūlomos įvairios programos.

– Verslininkai skundžiasi darbuotojų trūkumu. Ar jų yra pakankamai?

– Jų yra pakankamai, žinoma, kai kurie vežasi darbuotojus iš užsienio, bet didžioji dauguma yra lietuviai. Buvo didžiulis interesas iš jaunuolių pusės, jauni žmonės siuntė savo gyvenimo aprašymus, atvykdavo į pokalbius.

– Ar lengva įsidarbinti nepilnamečiams ir užsieniečiams?

Palanga

– Tie objektai-viešbučiai, kurie samdo užsieniečius, juos įdarbindavo dažniausiai dirbti kambarių tarnyboje. Žmonės norėjo tiesiog išbandyti, ar tai pigesnė darbo jėga, bet tai – sėkmės reikalas. Vieniems pasiteisino, kiti sakė, kad daugiau tokių priemonių nedarys. Kalbant apie nepilnamečius, gana sunkiai jie samdomi, nes sunku derinti jų grafikus, prioritetas – pilnamečiai.

– Ar reikia patirties Palangoje?

– Žinote, patirtis yra privalumas, nors ji gali skirtis, priklausomai nuo to, kur einate darbintis ir apie kokią pareigybę kalbame. Jeigu padavėją trunka apmokyti vos kelias dienas, tai administratorių apmokyti užtrunka daug ilgiau, nes reikia jį apmokyti dirbti su programomis.

– Kiek galima uždirbti vasaros sezono metu?

– Turbūt nėra paslaptis, kad sezono darbo užmokestis didesnis Palangoje, nei ne sezono metu. Kambarinių užmokestis prasideda nuo 500-650 eurų į rankas. Tai priklauso nuo krūvio, viešbučio.

– O padavėjo?

– Tai priklauso nuo to, koks objektas ir kiek valandų dirbate. Taip pat – kiek galima ten užsidirbti arbatpinigių. Kalbant be arbatpinigių, tai būtų nuo 500-700 eurų.

Palanga

– Ar jus pasiekia skundai?

– Mūsų formaliai tokie skundai nepasiekia, bet kalbų būna įvairių. Darbuotojai dažnai tarpusavyje pasikalba apie algas, apie skirtingas sąlygas. Kiekvienais metais verslas yra priverstas didinti algas.

– Kiek vidutiniškai sezono metu kainuoja nakvynė?

– Tai priklauso nuo viešbučio, ar vietos, kur miegosite. Vidutiniškai 3 žvaigždučių viešbutyje liepos ar rugpjūčio mėnesiais nakvynė gali kainuoti nuo 80 eurų su pusryčiais. Mes kalbame apie gražų dvivietį kambarį su visais patogumais.

– Kodėl prie Palangos įvažiavimo nebėra močiučių?

– Nes močiutės tapo išmanios. Močiutės naudojasi virtualiomis sistemomis. Palangos įvaizdis keičiasi. Ta karta, kuri mėgsta Palangą, jaunėja. Vis daugiau festivalių, pramogų, net savaitgaliais atvažiuoja vis daugiau jaunimo.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)