Ekonomistas atkreipė dėmesį ir į tai, kad MMA padidinimas yra ganėtinai ženklus – nuo 555 iki 607 eurų. Tai, pasak jo, kartu su galimu NPD padidinimu, reikštų, jog atlyginimas „į rankas“ galėtų išaugti netgi beveik 50 eurų.

„Mes dar tuo pačiu turime iš praeitų metų paliktą pasižadėjimą šiems metams padidinti maksimalų neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) nuo 300 iki 400 eurų. Tai reiškia, kad MMA gaunantiems asmenims alga į rankas kitais metais gali didėti beveik 50 eurų. Augimas yra pakankamai didelis – MMA gaunantys asmenys gaus iš darbdavių daugiau, tuo pačiu per didesnį NPD gaus daugiau į rankas. Iš esmės pinigų padidėjimas jiems bus labai ženklus“, – Eltai teigė T. Povilauskas.

Anot ekonomisto, galbūt reikėjo parodyti didesnį atsargumą galvojant, kad kitais metais ekonomikos augimas bus lėtesnis, o tokiu atveju regionams bus šiek tiek sudėtingiau, tačiau, pasak jo, dramos verslininkams kurti nereikia.

„Suprantama, kad regionuose darbdaviai kai kurie nukentės, bet tai ne pirmas ir ne paskutinis MMA didinimas. Visi tą supranta, kad MMA ir toliau didės, tik klausimas verslams, kaip prie to prisitaikyti“, – sakė T. Povilauskas.

Ekonomistas atkreipė dėmesį, kad mokesčių dalis, gaunantiems MMA, Lietuvoje yra 30 proc., o tai ES mastu – maži skaičiai.

„Panašiai kaip ir Estijoje. Latvijoje yra didesnė mokesčių dalis, tenkanti gaunantiems MMA, virš 40 proc., Lenkijoje taip pat.
Lietuvoje MMA yra apmokestinama pakankamai nedaug. Jei dar NPD kitais metais didės, tai MMA gavėjai Lietuvoje ES mastu bus mažai apmokestinami“, – Eltai sakė T. Povilauskas.

Pasak jo, nepaisant to, kad MMA didinimas padarytas pagal formulę ir normos ribose, yra nerimo, kad kitąmet ekonomikos augimas bus lėtesnis, o MMA augs sparčiau už darbo užmokestį.

ELTA primena, kad Vyriausybė trečiadienio posėdyje pritarė, kad nuo kitų metų MMA didėtų iki 607 eurų. Lietuvos pramonininkų konfederacija ir Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) perspėja, kad toks didinimas neatitinka ekonominės verslo situacijos.
Lietuvoje apie 156 tūkst. darbuotojų gauna MMA ir mažiau, iš jų biudžetinėse įstaigose – apie 28 tūkst.