Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Jeanas Baptiste‘as Lemoyne žurnalistams pareiškė, kad ministrų kabinetas patvirtino įstatymo projektą, kuriuo ratifikuojamas išsamus ekonominis ir prekybos susitarimas (CETA).

Kitą mėnesį dėl šio susitarimo ratifikavimo bus balsuojama parlamente.

Pasak B. Lemoyne, susitarimas atnešė „daug naudos“ Prancūzijai nuo tada, kai buvo laikinai priimtas prieš dvejus metus.

B. Lemoyne pažymėjo, kad Prancūzijos eksportas į Kanadą 2017 ir 2018 metais padidėjo 6,6 proc., tuo tarpu Kanados eksportas į Prancūziją sumažėjo 6,0 proc., padidindamas Prancūzijos prekybos perteklių su šia Šiaurės Amerikos šalimi.

Europos Parlamentas jau yra ratifikavęs CETA, tačiau turi būti gautas kiekvienos Europos Sąjungos valstybės narės patvirtinimas, kad sutartis taptų nuolatine.

Sutartį dar turi ratifikuoti kelios ES valstybės narės, įskaitant Vokietiją ir Italiją.

Paktu panaikinami beveik visi muitai Kanados ir Europos prekėms ir paslaugoms, o ES teigia, jog kasmet bus išvengta 590 mln. eurų muitų.

Visgi egzistuoja grėsmė, kad balsavimą Prancūzijos parlamente aptemdys diskusijos dėl labai svarbios sutarties tarp ES ir keturių Pietų Amerikos šalių – Argentinos, Brazilijos, Paragvajus ir Urugvajaus, dėl kurios buvo susitarta praėjusią savaitę.

Didžiausiam Europos Sąjungos susitarimui aktyviai priešinasi Europos ūkininkai ir aplinkosaugininkai.

Smulkūs galvijus auginantys ūkininkai nerimauja dėl nesąžiningos Brazilijos komercinių pašarų konkurencijos, tuo tarpu klimato apsaugos aktyvistai įspėja, jog sandoris pakenks Brazilijos atogrąžų miškams ir vietinėms tautoms.

Antradienį kelių Prancūzijos miestų ūkininkai surengė demonstraciją prieš sandorį su „Mercosur“ šalimis, kuri paskatino prezidentą Emmanuelį Macroną įspėti dėl „neoprotekcionizmo“.

Prancūzijos lyderis įspėjo apie dvigubus standartus, sakydamas, kad tie, kurie prieštarauja sandoriui su „Mercosur“, yra tie, „kurie atėjo sakydami: pone Prezidente, padėkite mums patekti į Kinijos rinką ... ir į Brazilijos rinką.“

Praėjusį mėnesį E. Macronas pagyrė ES ir Kanados susitarimą kaip „naudingą“ Prancūzijai ir pareiškė, jog nerimas, jog Kanados mėsos importas gali sukelti problemų Europos gamintojams, nepasitvirtino.

Remiantis Kanados duomenimis, šalis eksportavo tik 2,0 proc. savo jautienos kvotos, t. y. 1 tūkst. tonų.

Tikimasi, kad Prancūzijos parlamentas taip pat ratifikuos CETA.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją