Komentuodamas prokuratūros nutarimą buvęs miesto meras Artūras Zuokas teigia, kad sprendimas nutraukti bendrovės veiklą valstybei esą padarė milijoninę žalą.

Nutarimas priimtas birželio 7 dieną, Eltą informavimo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

„Šiame ikiteisminiame tyrime nebuvo nustatyta jokių nusikalstamų veikų požymių, todėl nėra pagrindo kilti baudžiamajai atsakomybei“, ­- rašoma nutarime.

„Pabrėžiama, kad UAB „Air Lituanica“ palaikymas buvo viešasis interesas, todėl nėra pagrindo manyti, kad intensyvi investicijų paieška, bendradarbiavimas su įvairiomis įmonėmis ar institucijomis gali būti vertinamas kaip tarnybos įgaliojimų viršijimas“, - skelbiama dokumente.

Ataskaitoje taip pat teigiama, kad sprendimas nutraukti „Air Lituanica“ veiklą buvo nepriimtas ne dėl nemokumo būsenos, bet dėl politinės valios.

„Pabrėžtina, kad Vilniaus miesto savivaldybės sprendimas nutraukti „Air Lituanica“ veiklą buvo priimtas ne dėl to, kad įmonė pasiekė nemokumo būseną, bet dėl pasikeitusios naujai išrinktos Vilniaus miesto tarybos valios toliau nebeįgyvendinti priimto sprendimo, t.y. nebefinansuoti“, - teigiama išraše.

„Atkreipiamas dėmesys ir tai, kad pagal VšĮ „Investuok Lietuvoje“ atliktą vertinimą Socialinės-ekonominės naudos analizė rodo, jog valstybės investicijos į bendrovės veiklą atsiperka (...) Pesimistinio scenarijaus atveju sukuriama dvigubai didesnė nauda nei investicijų poreikis“, - rašoma nutarime.

Komentuodamas nutarimą Vilniaus miesto tarybos narys, buvęs miesto meras A. Zuokas teigia, kad prokurorų sprendimą vertina kaip palaikymą kūrėjams. Jis taip pat pažymi, kad miestui ir valstybei esą padaryta didelė žala.

„Šį tyrimą vertinu kaip labai didelę pergalę tų, kurie kuria. Kurti ir paskui kentėti, ir visą laiką būti dar mindomam už tai, ko nesi padaręs ir už tai, kas yra netiesa, nėra paprasta“, - žurnalistams kalbėjo A. Zuokas.

„Šiandien Lietuva išleidžia 3,7 mln eurų ir turime vieną skrydį į Londono City oro uostą. Jeigu mes būtume investavę pagal verslo planą kaip buvo numatyta 6 mln. eurų per metus, mes turėtume šiandien 15-16 tiesioginių krypčių. (...) „Investuok Lietuvoje“ analizė, prokuratūros nutarimas rodo (...), kad Lietuva ir Vilnius prarado šimtus milijonų eurų panaikinus ir sustabdžius „Air Lituanicos“ veiklą“, - teigė buvęs miesto meras.

ELTA primena, kad „Air Lituanica“ veiklą vykdė 2013-2015 metais.
Ikiteisminis tyrimas dėl galimo sukčiavimo „Air Lituanica“ buvo pradėtas 2014 metais, kai į FNTT, Generalinę prokuratūrą ir Valstybės kontrolę kreipėsi konservatoriai Gediminas Švilpa ir Valdas Benkunskas.

Vilniaus miesto tarybos nariai prašė ginti viešąjį interesą, nes, jų teigimu, bendrovė buvo dotuojama iš savivaldybės biudžeto.