Ketvirtadienį penki Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai pasiūlė pristabdyti numatoma neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) augimą ir įvesti 32 proc. tarifą daugiau uždirbantiems asmenims.

S. Jakeliūnas DELFI sakė, kad šie pasiūlymai brandinti jau kurį laiką.

„Dabar jie suformuluoti, išsiaiškinus ir su Finansų ministerija tam tikrus skaičius. Prieš metus buvo analogiški siūlymai dėl tarifo – buvo ir 32 proc., ir 30 proc. siūlyta. Tai čia nieko ypač naujo ir nėra“, – sakė jis.

Politikas pastebėjo, kad daug uždirbantiesiems praėjusios mokesčių reformos metu našta sumažėjo 5 proc. punktais labiau, nei kitiems.

„Kadangi jie „Sodros“ nemoka 12,5 proc., GPM jiems 7 proc. punktais padidintas, tai neto rezultatas yra 5,5 proc.“, – skaičiavo jis.

S. Jakeliūnas pridūrė, kad dar vienas argumentas susijęs su vaiko pinigais.

„Kadangi vaiko pinigai mokami visiems, taip pat ir tiems, kurie daug uždirba, jie galėtų savo GPM`u, kad ir turėdami progresyvumą „Sodros“ sistemoje, prisidėti prie jų finansavimo, taip pat ir savo pačių vaikų“, – dėstė jis.

Tikiuosi, kad rudenį vyks labai plati diskusija dėl visų Europos Komisijos rekomendacijų įgyvendinimo.
T. Tomilinas

T. Tomilinas teigė besidžiaugiantis vykstančia geresnės kokybės diskusija.

„Ir koalicijos partneriai, socialdemokratų darbo partija, kelia klausimus dėl to, kad Lietuvoje reikia galutiniai įteisinti tikruosius progresinius mokesčius.

Šiuo pakeitimu mes, pirmiausia, kompensuojame tuos praradimus, kuriuos turime dėl „Sodros“ lubų, nes buvo pasigirdę argumentų, kad jų nauda viršija kompensacija, kurią sukūrė 27 proc. progresyvus tarifas. Tokiu atveju turtingiems žmonėms buvo santykinai daugiau naudos ir tai kėlė tam tikrą nepasitenkinimą ir nerimą. Dabar ištaisoma dėl didesnio socialinio solidarumo, tačiau akivaizdu, kad tai nėra pabaiga.

Tikiuosi, kad rudenį vyks labai plati diskusija dėl visų Europos Komisijos rekomendacijų įgyvendinimo. Galbūt bus platesnis partijų sutarimas dėl galutinės mokesčių sistemos reformos“, – pasakojo jis.

Tomas Tomilinas

Reikia pinigų

S. Jakeliūnas pastebėjo, kad tiek valstybės poreikiai, tiek koalicijos derybų reikalavimai yra labai dideli.

„Bazinė pensija turėtų būti indeksuojama sparčiau, nei individualioji ar kintamoji. Tų galimybių nėra, todėl jos kuriamos tiek per tarifą (mažesne dalimi), tiek per NPD lėtesnį didinimą.

Pernai jis padidėjo 30 eurų. Dabar planas kitais metais didinti 100 eurų, dar kitais – vėl 100 eurų, mano vertinimu, neproporcingas. NPD – 350 eurų kitais metais ir 400 eurų dar kitais metais, manau, ir proporcingesnis pasiūlymas, ir tuo pačiu susidaro šiek tiek rezervo“, – sakė jis.

Kaip nurodoma GPM įstatymo projekto aiškinamajame rašte, nustačius lėtesnį NPD didinimo tempą, valstybės ir savivaldybės biudžetų netekimai sumažėtų perpus – iki 70 mln. eurų 2020 metais ir iki 100 mln. eurų – 2021 metais.

Dėl GPM tarifo padidinimo nuo 27 proc. iki 32 proc., preliminariais skaičiavimais, valstybės ir savivaldybės biudžetai galėtų gauti apie 8 mln. eurų 2020 metais ir 15 mln. eurų pajamų iš GPM 2021 metais.

„Ekonomika lėtėja, poreikis išlaidoms nemažėja. Mums reikia iš esmės sistemiškai didinti išlaidas socialinei politikai. Dabar vykdomas didinimas, mano galva, nėra pakankamas. Jei skaičiuojame nuo bendrojo vidaus produkto, vis dar esame toje gėdingoje situacijoje su 12–13 proc.

Niekaip negalime ištrūkti iš to, nes ekonomika auga greitai, išlaidas reikia didinti smarkiai, kad bent jau neatitrūktume nuo Europos vidurkio“, – komentavo T. Tomilinas.

Stasys Jakeliūnas

Po kitų rinkimų

T. Tomilinas pastebėjo, kad šiandien progresyvumas mokesčių sistemoje liečia tik darbo pajamas. Kažką pakeisti, jo manymu, labiausiai tikėtina kitoje kadencijoje.

„Mes matome tai kaip problemą ir mažais žingsniais judame link to, kad Lietuvoje atsirastų tikrasis progresyvumas, bet tam reikia tikrai plataus sutarimo. Tam reikia pasiruošti ir padaryti daug darbų, reikia diskutuoti apie visuotinį pajamų deklaravimą, kalbėti, kokias socialines garantijas gauna tie žmonės, kurie gauna ne darbo pajamas“, – sakė jis.

Savo ruožtu S. Jakeliūnas sakė, kad norint spręsti ne darbo pajamų progresyvumo klausimą, pirmiausia reikėtų sumažinti juridinių asmenų formų įvairovę.

Kokie tie pasiūlymai bus – daugiau tikėtina, kad jau bus kitų rinkimų 2020 metais programiniai dalykai.
S Jakeliūnas

„Čia veiklos yra pakankamai daug. Idealiu atveju, turėtų būti trys formos, o visos individualios veiklos pažymos galėtų veikti mažosios bendrijos pagrindu. To nepadarius, mano manymu, sunkiau realizuojami pakeitimai mokesčių sistemoje.

Bet čia bus jau kitų žmonių diskusijų objektas, aš pats netiesiogiai dalyvausiu, nuo frakcijos politinio gyvenimo neatitrūksiu, bet kokie tie pasiūlymai bus – daugiau tikėtina, kad jau bus kitų rinkimų 2020 metais programiniai dalykai.

Labiau tikėtina, kad ten jie bus realizuoti. Žinau, kad bus dėl nekilnojamojo turto mokesčio, dėl automobilių mokesčio nuolatinės diskusijos dešimtmetį vyksta“, – kalbėjo jis.

Jo paties vertinimu, turint omenyje Lietuvos žmonių, ypač pagyvenusių, perkamąją galią, visuotinis NT ir visuotinis automobilių mokestis būtų didesnė našta nei nauda, ypač tiems žmonėms, kurie mokėtų tuos mokesčius.

„Čia reikia galvoti apie spragų mažinimą, geresnį mokesčių administravimą. Iš pradžių tai reikia spręsti, o po to galvoti apie naujus mokesčius“, – sakė S. Jakeliūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)