Kaip ketvirtadienį pranešė Konkurencijos tarnyba, „Panevėžio melioracijai“ skirta 209,8 tūkst eurų bauda, „Pasvalio melioracijai“ ir „Jadranai“, kurios sudaro vieną ekonominį vienetą – 399,2 tūkst. eurų, „Biržų rangai“ – 368,9 tūkst. eurų bauda.

„Minėtos bendrovės susitardavo, kokias darbų kainas siūlyti Pasvalio, Panevėžio ir Biržų rajono savivaldybių 2012–2017 metais organizuotuose 25 viešuosiuose pirkimuose kelių ir gatvių remonto ir melioracijos darbams pirkti. Taip įmonės sudarydavo sąlygas viena kitai laimėti skirtingose teritorijose: Pasvalio rajone – tų pačių akcininkų valdomoms bendrovėms „Pasvalio melioracija“ arba „Jadrana“, Panevėžio rajone – „Panevėžio melioracijai“, Biržų rajone – „Biržų rangai“, – pranešė Konkurencijos tarnyba.

Nustatyta, kad įmonės taip pat tardavosi, kurios iš jų nedalyvaus tam tikruose viešuosiuose pirkimuose, kad pirkimą laimėtų iš anksto numatyta konkurentė.

Pasak tarnybos, bendrovės pripažino sudariusios konkurenciją ribojantį susitarimą.

„Visa ši sistema egzistuoja daug metų visose savivaldybėse, melioracijos įmonių vadovai yra pažįstami nuo senų laikų, todėl niekada nekyla sunkumų surasti „draugišką“ įmonę, kuri galėtų padėti sudalyvauti konkursuose“, – Konkurencijos tarnybos pranešime cituojamas neįvardintas vienos iš įmonių vadovas.

Šie susitarimai paaiškėjo STT pareigūnams atliekant ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidrių viešųjų pirkimų Panevėžio rajono savivaldybėje.

Šis tyrimas pradėtas 2017 metų sausį.

STT skelbia tyrimo metu nustačiusi, kad vienai iš šių bendrovių dar padėjo ir Panevėžio rajono savivaldybės administracijos valstybės tarnautojai. Įtariama, kad jie neteisėtai sudarė palankias sąlygas bendrovei laimėti viešųjų pirkimų konkursus.

STT duomenimis, įmonė dėl galimai neskaidrių viešųjų pirkimų proceso laimėjo keliasdešimt Panevėžio rajono savivaldybės organizuotų konkursų už ne mažiau kaip milijoną eurų.

Panevėžio rajono savivaldybės atstovams yra pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, netinkamo pareigų atlikimo, bendrovės atstovams – dėl padėjimo piktnaudžiauti.

Šį ikiteisminį tyrimą, kuris artėja į pabaigą, organizuoja ir kontroliuoja Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.