Pagal 2017 metais sudarytą taikos sutartį verslininkas ir jo sutuoktinė Rasa Stonienė perdavė „Restoni Trading“ įmonių, įskaitant ir buvusios rusiškų dujų tiekėjos „Dujotekana“ akcijų, o Kipro įmonė atsisakė reikalavimo grąžinti skolą.

Apie R. Stonio turėto 72,7 proc. „Dujotekos“ akcijų paketo perleidimą „Restoni Trading“ atskleidžiama „Dujotekanos“ 2017 metų veiklos ataskaitoje. Tai, kad akcijos buvo perleistos mainais į 8 mln. eurų skolą, nurodė 20 proc. „Restoni Trading“ akcijų valdanti Kipro „Trendtime“, Lietuvos teismuose siekusi atnaujinti procesą dėl 8 mln. eurų skolos grąžinimo.

„Trendtime“ teigimu, „Restoni Trading“ ir Stonių taikos sutartis pažeidžia jos kaip akcininkės interesus, nes už skolą perduotos akcijos yra žymiai mažesnės vertės.

Vilniaus miesto apylinkės teismas prašymą dėl proceso atnaujinimo šiemet balandį atmetė. Anot teismo, „Trendtime“, būdama „Restoni Trading“ akcininke, neturi teisės ginčyti pastarosios ir Stonių susitarimo, taip pat pabrėžė, kad „Trendtime“ akcininkės teises turi tik įmonės registravimo vietoje.

Tokius teismo motyvus „Trendtime“ apskundė Vilniaus apygardos teismui, neds , anot jos, teismas išėjo iš prašymo atnaujinti procesą ribų ir taip gali užkirsti kelią „Trendtime“ Lietuvos teismuose ginčyti taikos sutartį.

Vilniaus apygardos teismas birželio 20 dieną patenkino „Trendtime“ prašymą – iš apylinkės teismo nutarties pašalino nurodytus sprendimo motyvus.

„Teismo nutarties motyvai (...), jų suformulavimas yra itin kategoriškas ir išeinantis už bylos dėl proceso atnaujinimo nagrinėjimo ribų, nes jais pasisakyta dėl „Trendtime“ teisių ir pareigų, kurios nėra šios bylos nagrinėjimo dalykas (...) Nors akcininkų teisės ginčyti bendrovės sandorius ir yra ribotos, tačiau tam tikrais atvejais įstatymai numato akcininkų teisę ginčyti bendrovės sandorius“, – rašoma Vilniaus apygardos teismo nutartyje.

„Dujotekana“, buvusi viena didžiausių Rusijos koncerno „Gazprom“ dujų importuotojų Lietuvoje, pastaruosius kelerius metus veiklos beveik nevykdo. 2018 metų jos ataskaitoje nurodoma, kad įmonė pernai gavo tik 4,468 mln. eurų pajamų ir patyrė 51,2 tūkst. eurų nuostolių.

„Dujotekana“ nuo 2008 metų „Gazprom“ dujas importavo per Šveicarijos bendrovę „LT Gas Stream“ – sutartis su ja turėjo galioti iki 2020 metų, tačiau pernai spalį bendrovė ją nutraukė ir šiuo metu ieško naujų verslo galimybių.

Europos Komisijos 2013 metų ataskaitoje dėl Lietuvos tuomet statyto SGD terminalo projekto nurodoma, kad „LT Gas Stream“ yra kontroliuojama „Gazprom“.

„Restoni Trading“ buvo viena „LT Gas Stream“ steigėjų. 2011 metais skelbta, kad Šveicarijos Zugo kantono registrų centro duomenimis, „LT Gas Stream“ įsteigta 2007 metų gruodį, 98 proc. akcijų tuomet valdė „Restoni Trading“, po vieną procentą - fiziniai asmenys Erika Rogenmoser ir Michael Renggli.

„Dujotekanos“ turtas 2018-ųjų pabaigoje buvo tik 3,484 mln. eurų, visą jį sudarė užsienyje registruotos įmonės „DT Holding“ akcijų paketas, kurį bendrovė 2017 metais įsigijo iš R. Stonio, taip padengiant pastarojo skolą bendrovei.

21,6 proc. „Dujotekanos“ akcijų valdo Piotras Vojeika, 5,7 proc. – Rima Stonienė ir Vladimiras Orechovas.