Pasak jo, tokį pasiūlymą, kuriam praėjusią savaitę pritarė Vyriausybė, pateikė medienos pramonės asociacijos.

„Žingsnis (kainos – BNS) mažinimo buvo kas 10 proc. Dabar kadangi medienos kainos rinkoje krenta ir kai kurio asortimento gal krenta daugiau nei 10 proc., tai pramonė pasiūlė ir tas buvo įtraukta į taisykles, kad pradinė aukciono kaina automatiškai būtų 20 proc. mažesnė, negu prieš tai buvo aukciono uždarymo kaina, ir pirkėjas galėtų siūlyti dar 20 proc. mažesnę kainą. Reiškia, kritimas galėtų būti 40 proc. jau per pirmą ratą (kai medieną įsigyja tik vietos perdirbėjai – BNS)“, – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdyje antradienį teigė M. Pulkauninkas.

Dėl to, anot jo, urėdija netektų apie 68 mln. eurų pajamų per metus.

M. Pulkauninkas neatskleidė, kurios asociacijos daro didžiausią įtaką sprendimų priėmimui.

„Yra daug interesų, kurie turi daug subjektų, arba yra daug subjektų, kurie turi interesų miškuose. Vieni iš jų yra medienos pirkėjai, kuriems atstovauja keturios asociacijos“, – aiškino M. Pulkauninkas.

„Neįvardinčiau, kad politikai man darė tiesiogiai spaudimą, bet interesai realizuojami per politikus (...). Nevadinčiau, kad buvo daromas spaudimas man (...). Tai nebuvo ta situacija, kur būtų netinkami arba peržengę teisėtumo ribas interesų gynimo būdai“, – pridūrė jis.

Konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui paprašius įvardinti politikus, kurie atstovauja medienos perdirbėjams, M. Pulkauninkas atsisakė tai padaryti.

„Nemanau, kad tai būtų korektiška, gal visko ir neatsiminsiu“, – sakė jis.

M. Pulkauninkas priminė pernai rudenį Seimui pateiktą Miškų įstatymo pataisą, kuria siūlyta medieną iš valstybinių miškų parduoti pagal specialų pirkėjų sąrašą, o jį kas pusmetį tvirtintų Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Tokią pataisą pernai spalį registravo socialdarbiečių frakcijos vadovas Andrius Palionis bei ekonomikos ir inovacijų ministras „valstietis“ Virginijus Sinkevičius.

Pataisa numatė, kad per elektroninę medienos pardavimo sistemą parduodamą žaliavinę medieną pirmiausia galėtų gali įsigyti ją perdirbantys ir iš jos biokurą gaminantys asmenys ir įmonės.

Tačiau pataisą sukritikavo Specialiųjų tyrimų tarnyba ir Konkurencijos taryba, o Teisės ir teisėtvarkos komitetas nutarė, kad pataisa gali prieštarauti Konstitucijai, todėl jos svarstymas Seime buvo sustabdytas.

Sprendimą trauktis M. Pulkauninkas priėmė praėjusią savaitę, iš karto po to, kai Vyriausybė nutarė valstybinių miškų medieną laikinai parduoti gerokai pigiau. Jis pripažino, kad tam įtakos turėjo ir politinio palaikymo stoka.

Tačiau aplinkos ministras Kęstutis Mažeika penktadienį nepatenkino jo prašymo atleisti iš darbo. Ministras sakė, kad dėl M. Pulkauninko likimo bus sprendžiama liepos viduryje, kai jis grįš iš atostogų. Iki to laiko urėdas turės pateikti informaciją apie įmonės vidines problemas, išorinių veiksnių įtaką jo ir įmonės veiklai.

Vyriausybė tikino, kad jos sprendimą atpiginti medieną lėmė nuo šių metų pradžios labai sumažėjusias žaliavinės medienos ir miško kirtimo liekanų kainos – kai kurios jų krito iki 40 proc. – ir siekiant išvengti pakartotinių aukcionų bei sumažinti su jais susijusias pirkėjų ir pardavėjų išlaidas.

Valstybinių miškų urėdija pernai gavo 180 mln. eurų pajamų – 10 proc. daugiau nei 2017-aisiais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)