Antradienį Vilniuje spaudos konferencijoje pristatytos Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekonominių konsultacijų misijos išvados Lietuvai.

Misijos vadovas B. Gracia žurnalistams sakė, kad Lietuvos ekonomika yra stipri, o jos atsigavimas po pastarosios finansų krizės balansuotas.

„Šiandien esate geresnėje pozicijoje ir galėtumėte atlaikyti galimus nuosmukius ateityje“, – sakė jis.

B. Garcia nurodė, kad ilgalaikiai Lietuvos iššūkiai yra demografinė dinamika, socialinė atskirtis ir skurdas. Jis siūlė daugiau dėmesio skirti produktyvumo didinimui ir darbo užmokesčio augimui.

„Būtinos švietimo ir sveikatos apsaugos reformos. Jos turėtų suteikti lygias galimybes, o ne išlaikyti neaktyvius įstaigų tinklus“, – sakė jis.

TVF atstovas taip pat priminė, kad rekomendacijos Lietuvos mokesčių sistemai nesikeičia jau kelis metus.

„Gyventojų pajamų mokesčio ir „Sodros“ įmokų dalis yra per didelė, o juos atsverti galėtų nekilnojamojo turto, automobilių taršos mokesčiai“, – sakė jis.

Finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad TVF išvados 100 proc. sutampa su finansų ministerijos vertinimu.

Vilius Šapoka

„Galime pasidžiaugti atsakinga fiskaline politika, mokesčių ir pensijų reformų kryptymis, „fintech“ plėtra. Tačiau ryžtingesnių sprendimų reikia dėl produktyvumo, švietimo ir sveikatos apsaugos tinklų pertvarkų“, – sakė jis.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas teigė, kad jam pagrindinė TVF žinutė yra tai, kad Lietuvos pasiruošimas galimam ekonomikos nuosmukiui šiandien yra kur kas geresnis, nei buvo prieš 10 metų.

„Mūsų nuomonė sutampa dėl lėtėjančios ekonomikos ir su tuo susijusiais iššūkiais. Kas būtų, jei būtų – namų darbų visada turime“, – sakė jis.

Vitas Vasiliauskas

Įspėja dėl vaiko pinigų

TVF ekspertai taip pat rekomenduoja kryptingiau naudoti socialines išlaidas.

„Siekiant mažinti skurdą ir nelygybę, socialinės išlaidos turi būti nukreipiamos į tikslines grupes ir mažiau taikomos, tuo pačiu užtikrinant, kad tokios universalios priemonės, kaip, pavyzdžiui, vaiko pinigai, nesukurtų paskatų nedirbti“, – rašoma ministerijos pranešime žiniasklaidai.

DELFI primena, kad šiuo metu universali išmoka vaikui siekia 50 eurų, neįgaliems vaikams – 70 eurų. Svarstoma jas padidinti atitinkamai iki 70 eurų ir 100 eurų.

Pastaraisiais metais TVF Lietuvai nuolat rekomenduoja plėsti mokesčių bazę, didinti biudžeto pajamas, laikytis griežtos finansinės drausmės, atlikti struktūrines reformas švietime ir sveikatos apsaugos sistemoje.

2019 metais TVF prognozuoja 2,9 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) augimą Lietuvoje, numatoma infliacija – 2,3 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)