Pasak savivaldybės Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjo Valdo Juodžio, naujame konkurse visi atliekų vežėjai pasiūlė didesnes kainas nei prieš dvejus metus skelbtame konkurse.

„Savivaldybė ir „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ tikisi, kad pagerės ir paslaugų kokybė. Vilniečiai dėl paslaugų teikimo jokių pasikeitimų nepajus“, – BNS teigė jis.

V. Juodžio teigimu, įmonių paslaugų kaina yra viena vietinės rinkliavos už atliekas dedamųjų, todėl rinkliava nuo 2020-ųjų didės. Nauji tarifai, anot jo, turėtų būti patvirtinti liepos 10-ąją.

Savivaldybė 2017 metų spalį buvo pasirašiusi 5 metų trukmės sutartis su konkursą laimėjusiomis įmonėmis „Ekonovus“, „Ecoservice“ ir „VSA Vilnius“, tačiau pernai liepą „Ecoservice“ ir „VSA Vilnius“ pareiškė, kad jų veikla yra nuostolinga ir jos nebenori tokiomis kainomis tvarkyti atliekų. Tuomet miesto valdžia ėmėsi iš naujo ieškoti atliekų tvarkytojų.

„Kadangi gavome įspėjamuosius raštus, kad jie nutraukia sutartis, organizavome naują konkursą, skaičiuojamoji kaina buvo peržiūrėta, mes ją šiek tiek kilstelėjome. (...) Palyginti su prieš tai buvusia kaina, ji dabar yra dvigubai didesnė“, – teigė V. Juodis.

Nuo 2020-ųjų atliekų Vilniuje nebevežios „VSA Vilnius“, aptarnavusi centrinę miesto dalį. Pasak V. Juodžio, bendrovė dalyvavo naujame konkurse, tačiau šios dalies nelaimėjo, „Ekonovus“ pasiūlius mažesnę kainą.

Su „VSA Vilnius“ sutartis baigiasi liepos pabaigoje, tačiau ją bus siekiama pratęsti dar keturiems mėnesiams, kol „Ekonovus“ pasirengs perimti verslą centrinėje miesto dalyje.

„Ekonovus“ šiaurinėje miesto dalyje taip pat pakeis iki šiol čia dirbusią „Ecoservise“. Su ja taip pat tariamasi dėl sutarties pratęsimo iki rugsėjo.

Naujasis konkursas buvo keturių dalių: „Ekonovus“ laimėjo dvi 37,153 mln. eurų vertės dalis – ji atliekas tvarkys šiaurinėje (Verkių, Fabijoniškių, šiaurinėje Žirmūnų ir Šnipiškių) bei centrinėje (Senamiesčio, Naujamiesčio, Žvėryno seniūnijos, pietinėje Šnipiškių, Žirmūnų ir šiaurinėje Vilkpėdės) miesto dalyse.

„Ecoservice“ už 34,034 mln. eurų atliekas rinks ir tvarkys vakarinėje (Pašilaičių, Justiniškių, Šeškinės, Viršuliškių, Karoliniškių, Pilaitės, Lazdynų) ir rytinėje (Antakalnio, Naujosios Vilnios ir šiaurinėje Rasų) miesto dalyse.

Sutartys su įmonėmis pasirašytos balandžio ir birželio mėnesiais.

Pietinėje (Naujininkų, Panerių, Grigiškių seniūnijos, pietinė Rasų seniūnijos dalis, pietinė Vilkpėdės seniūnijos dalis) miesto dalyje nuo 2017 metų atliekas tvarkanti „Ekonovus“ jas tvarkys ir toliau.

Pernai gegužę pertvarkius atliekų sistemą – pasikeitus įmonių aptarnaujamoms teritorijoms, atliekų vežimo grafikams – kai kur strigo atliekų išvežimas, jos nebuvo tvarkomos daugiau nei savaitę.

Iki pertvarkos Vilniaus daugiabučių ir privačių namų gyventojai bei įmonės tiesiogiai pasirašydavo sutartis su „Ecoservice“, „Ekonovus“, „VSA Vilnius“ ir Atliekų tvarkymo tarnyba. Dabar sistemą valdo savivaldybės įmonė „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)