DELFI dar ketvirtadienio ryte susisiekė su Valstybinių miškų urėdijos vyriausiuoju urėdu Mariu Pulkauninku. Teirautasi, ar šis gali patvirtinti kalbas, jog nuo kitos savaitės palieka savo darbo vietą. Tačiau M. Pulkauninkas į šį klausimą neatsakė.

DELFI žiniomis, oficialus pranešimas spaudai apie urėdo pasitraukimą turėtų būti paskelbtas penktadienį.

Konkrečios jo atsistatydinimo priežastys ir aplinkybės dar nėra žinomos, tačiau tai gali būti susiję su trečiadienį Vyriausybės ir Aplinkos ministerijos sprendimais, kurie leistų dirbtinai smarkiai sumažinti aukcione parduodamos valstybinės medienos kainą.

Priimtas kontraversiškai vertintas nutarimas

Dar vakar, trečiadienį, Vyriausybė nutarė pakeisti prekybos valstybiniuose miškuose pagaminta žaliavine mediena ir miško kirtimo liekanomis tvarkos aprašą, nepaisydama Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) įspėjimų, kad dėl ženkliai sumažintų medienos supirkimų kainų valstybė ne tik negaus pajamų iš medienos pardavimo, bet turės prisiimti dalį išlaidų, susijusių ir patirtų dėl parduotos medienos paruošimo pardavimui.

M. Pulkauninkas tądien teigė, kad buvo atsižvelgta į medienos pramonės interesus.

„Jei kaina krenta, suprantam, kad valstybė negali parduoti už tokią kaip buvo, nes niekada neparduos. Čia svarbu subalansavimas, nes jei viena pusė perspaus, valtis apsivers.

Kodėl dabar labiau svyra į pramonės pusę, tikriausiai tai pramonės pastangų rezultatas, jie stengiasi išsiderėti sau geresnes sąlygas“, – DELFI teigė M. Pulkauninkas.

Smarkiai kritus medienos kainai, Valstybinei miškų urėdijai tektų susidurti su finansiniais sunkumais.

„Pernai metais mūsų pajamos buvo 180 mln. eurų, medienos kainos pakilusios, turėjome gerą rezultatą, valstybei pervedėme beveik 60 mln. eurų., jei sakome, kad medienos visų sortimentų kaina nukristų 40 proc., tai apie 70 mln. eurų. Kad įmonės rezultatai reikšmingai pablogėtų tai taip“, – teigė M. Pulkauninkas.

„Yra visų pastabų suvestinė. Ir mūsų išvardintos. Tai į mūsų pastabų daugelį neatsižvelgta, kas naudinga pramonei – atsižvelgta. (…) Įvardijama, kad tai naudingiau Lietuvai plačiąja prasme būtų“, – pasakojo jis.

Pats Aplinkos ministras komentavo, kad sprendimas sumažinti medienos kainą buvo būtinas.

„Šiandien Vyriausybė patvirtino prieštaringai vertinamą pakeitimą dėl prekybos valstybine mediena. Kas geriau valstybės požiūriu: gautos pajamos už parduotą medieną ar patiriamos išlaidos/negautos pajamos? Kol lietuviškos medienos pardavimai „stovi“, nes rinkos kaina kritusi apie 40 proc., o kainos sumažinti pagal dabartinę tvarką nebuvo galima, į Lietuvą yra importuojama baltarusiška mediena, nes tiesiog ten gerokai pigiau! Artimiausiu metu planuojame peržiūrėti kirtimo normas, kad maksimaliai būtų naudojama tik perbrendę lapuočiai, kurie ateityje bus tinkami tik biokurui, ir mediena iš sanitarinių kirtimų, o sveiki pušynai būtų maksimaliai saugomi“, – komentuoja aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)