„Bendradarbiavimo su „Raisin“ platforma startas pranoko lūkesčius, sulaukėme didelio susidomėjimo iš indėlininkų, reziduojančių Vokietijoje, kurie savo santaupas patiki mūsų bankui. Skirtingai nei Lietuvoje, Vokietijos indėlininkai kur kas dažniau renkasi ilgesnio termino indėlius“, – pranešime sakė Šiaulių banko Rinkų ir iždo departamento direktorius Tomas Varenbergas.

Anot jo, Vokietijos ir Lietuvos gyventojų taupymo įpročiai skiriasi. Vokietijos rezidentai yra linkę rinktis ne tik 1 metų trukmės indėlius ir juos po to pratęsti, bet iš karto deda indėlį 4 ar net 5 metams. Lietuvoje tokie indėliai sudaro labai mažą portfelio dalį.

Vokietijoje 1 metų trukmės indėlių palūkanos siekia iki 1,25 proc., tuo metu Lietuvoje didžiausi bankai siūlo iki 0,7 proc. Ilgesnės trukmės indėlių palūkanos tiek Lietuvoje, tiek Vokietijoje panašios – už 5 metų indėlius mokama iki 2 proc.

Pasak T. Varenbergo, „Raisin“ platformoje dalyvauja 78 bankai. Pradėjus bendradarbiauti su platforma, Šiaulių bankui atsivėrė vartai į globalią, kur kas didesnę taupymo paslaugų rinką.

„Pagrindinė indėlių rinka mums išliks Lietuva, o ateityje šio alternatyvaus finansavimo šaltinio apimtis priklausys nuo banko likvidumo rodiklių, balanso augimo tempo, palūkanų normų skirtingose rinkose bei kitų galimybių ieškant lanksčių finansavimosi sprendimų”, – teigė T. Varenbergas.

Lietuvos banko duomenimis, ne finansų bendrovių ir namų ūkių indėliai balandį siekė beveik 14 mlrd. eurų, o Vokietijoje – beveik 2,3 trln. eurų.

Šiuo metu „Raisin“ platforma naudojasi virš 180 tūkst. Vokietijos rezidentų. Plėtros galimybės šioje platformoje yra didelės – indėlius galima siūlyti ir Austrijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės ir Ispanijos gyventojams.

Leidimą bankui teikti paslaugas suteikė Vokietijos federalinė finansų priežiūros institucija „BaFin“.