Pasak K. Karinio, Estijos sprendimas mažinti akcizą alkoholiui Latvijai atneš apie 100 mln. eurų nuostolį kasmet, nes estai dėl mažesnių akcizų nebevažiuos pirkti alkoholio į Latviją. Vyriausybės vadovas tikino apie akcizus jau kalbėjęs su Estijos premjeru Juriu Ratu.

„Vakar kalbėjome su Estijos premjeru Juriu Ratu, aptarėme tokio spartaus akcizų mažinimo klausimą. Išsamiau apie tai kalbėsime ketvirtadienį ir penktadienį, kai Briuselyje įvyks mūsų susitikimas“, – sakė K. Karinis.
Dėl tokio staigaus Estijos akcizų mažinimo Latvijai esą nelieka nieko kito, tik pačiai mažinti akcizą alkoholiui. Vis dėlto, tikino K. Karinis, Estijos sprendimas įsigalios liepą, todėl Saeima atitinkamą įstatymą Latvijoje gali priimti tik rugpjūtį.

„Estijos sprendimas mažinti akcizą įsigalios liepos mėnesį, Latvija turėtų reaguoti be ilgo delsimo. Tai yra Saeimos reikalas, o iki liepos sprendimas negali būti priimtas, bet tai turėtų būti daroma vasarą“, – kalbėjo K. Karinis.

Pirmadienį K. Karinis pareiškė, kad, atsakydama į Estijos sprendimą mažinti akcizą alkoholiui, Latvija imsis analogiškų priemonių ir pavadino tai „akcizų karu“. K. Karinis priminė, kad prieš kelis metus abi šalys pasirašė susitarimą, jog Latvija didins akcizą, kad šis priartėtų prie Estijos akcizo.

„Mūsų nuostabai, Estijos vyriausybė ir parlamentas nusprendė pažeisti šį susitarimą. Jie netikėtai planuoja smarkiai sumažinti akcizo mokestį. Jokiais būdais nenoriu akcizų karų su Estija, bet, jei estai pažeidžia susitarimus ir pradeda karą prieš mus, mums nieko kito nelieka, kaip tik atsakyti atitinkamu akcizo sumažinimu“, – po valdančiosios koalicijos partijų pasitarimo žurnalistams pareiškė K. Karinis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)