„Lietuvoje verslas labai priklausomas nuo bankų finansavimo, todėl daug dirbame, kad smulkioms ir vidutinėms įmonėms galėtume pasiūlyti alternatyvius finansavimo šaltinius jų plėtrai. Esu tvirtai įsitikinęs, kad tiek bendros Baltijos šalių kapitalo rinkos kūrimas, tiek projektai su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku, tiek dėmesys finansinėms technologijoms padidins konkurenciją finansų rinkose bei išplės galimybes investuoti į naujas finansines priemones“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

2017 metais Lietuva, Latvija ir Estija susitarė kurti bendrą Baltijos šalių kapitalo rinką remiant Europos Komisijai ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankui (ERPB). Šio projekto tikslas – didinti šalių konkurencingumą, vystant kapitalo rinkas, kuriant naujus finansinius instrumentus ir skatinant investicijas. Be to, tikimasi, kad šis susitarimas, integruota Baltijos vertybinių popierių prekybos infrastruktūra ir Baltijos šalių Vyriausybių pasiryžimas vystyti kapitalo rinkas taps svariu argumentu, siekiant MSCI reitinge Baltijos šalis vertinti kaqip vieną regioną.

Praėjusių metų pavasarį Vyriausybė rinkoje išplatino žaliųjų obligacijų emisijas, kurių metu pritrauktos lėšos bus panaudotos žaliesiems projektams įgyvendinti – daugiabučių modernizavimui ir energetiniam efektyvumui didinti. Lietuvos pastangos diegti naujoves buvo įvertintos Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko – pernai mūsų šalis apdovanota aukso medaliu už daugiabučių namų renovacijos projektą, o šiemet vienos iš Lietuvos žemės ūkio įmonių projektas buvo taip pat įvertintas aukso medaliu.

Pernai gruodį Seimas priėmė kolektyvinio investavimo subjektų (KIS) veiklą reglamentuojančius įstatymus, kurie mažins administracinę naštą investiciniams fondams ir sukurs palankesnes sąlygas jų veiklai, o kartu – ir daugiau verslo finansavimo alternatyvų bei galimybių investuoti mūsų šalyje.

Šių metų gegužę Lietuva paskelbė, kad mūsų šalis pirmoji kartu su EK ir ERPB pradeda vykdyti tvarių finansų projektą, kuris suteiks finansinėms institucijoms daugiau galimybių pritraukti lėšų Lietuvos įmonių finansavimui bei sukurs sąlygas ateiti naujiems tarptautiniams investuotojams. Jo metu bus rengiama Lietuvos strategija ir veiksmų planas dėl tvarių (žaliųjų) finansų bei Žaliojo finansų instituto įsteigimo Lietuvoje galimybių studijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją